fbpx
Cum ne descurcăm cu durerile cauzate de nervul sciatic?

Sciatica/afecțiunile nervului sciatic.

Sciatica se referă la durerea care radiază de-a lungul traseului nervului sciatic, care se ramifică din partea inferioară a spatelui prin șolduri și fese și în jos pentru fiecare picior. De obicei, sciatica afectează doar o parte a corpului.

Sciatica apare cel mai frecvent atunci când o hernie de disc, pinten osos pe coloana vertebrală sau îngustarea coloanei vertebrale (stenoza coloanei vertebrale) comprimă o parte a nervului. Acest lucru provoacă inflamație, durere și adesea o oarecare amorțeală în piciorul afectat.

Deși durerea asociată cu sciatica poate fi severă, majoritatea cazurilor se rezolvă cu tratamente non-operatorii în câteva săptămâni. Persoanele care au sciatică severă care este asociată cu slăbiciune semnificativă a picioarelor sau modificări ale intestinului sau vezicii urinare ar putea fi candidați pentru o intervenție chirurgicală.

În condiții normale, nervul sciatic este capabil să gliseze, să alunece și să se îndoaie cu mișcări precum flexia și rotația șoldului.

În momentul în care este  comprimat, mobilitatea articulației este compromisă. Cele mai întâlnite simptome ale durerii mușchilor fesieri  se manifestă ca o arsură profundă sau crampe în coapsa posterioară, furnicături sau o durere fulgerătoare pe picior și disconfort la așezarea pe suprafețe dure.

Factorii de risc pentru sciatică:

Vârstă.

Modificările la nivelul coloanei vertebrale legate de vârstă, cum ar fi hernia de disc și pintenii osoși, sunt cele mai frecvente cauze de sciatică.

Obezitatea.

Prin creșterea stresului asupra coloanei vertebrale, greutatea corporală în exces poate contribui la modificările coloanei vertebrale care declanșează sciatica.

Ocupaţie.

Activitatea  care necesită să vă răsuciți spatele, să transportați încărcături grele sau să conduceți un autovehicul pentru perioade lungi de timp poate juca un rol în sciatică, dar nu există dovezi concludente ale acestei legături.

Şederea prelungită.

Persoanele care stau în picioare pentru perioade prelungite sau au un stil de viață sedentar au mai multe șanse de a dezvolta sciatică decât persoanele active.

Diabet.

Această afecțiune, care afectează modul în care corpul dumneavoastră folosește zahărul din sânge, crește riscul de afectare a nervilor.

Simptome

Durerea care iradiază de la coloana inferioară (lombară) la fese și în josul spatelui piciorului este semnul distinctiv al sciaticii. Este posibil să simțiți disconfortul aproape oriunde de-a lungul căii nervoase, dar este mai ales probabil să urmați o cale de la spatele inferior la fese și partea din spate a coapsei și a gambei.

Durerea poate varia foarte mult, de la o durere ușoară la o senzație de arsură ascuțită sau durere chinuitoare. Uneori se poate simți ca o zguduire sau un șoc electric. Poate fi mai rău atunci când tușiți sau strănutați, iar șederea prelungită poate agrava simptomele. De obicei, doar o parte a corpului este afectată.Unii oameni au, de asemenea, amorțeală, furnicături sau slăbiciune musculară la piciorul sau piciorul afectat. Este posibil să aveți durere într-o parte a piciorului și amorțeală într-o altă parte.

Nu este totul pierdut însă, deoarece  există o serie de lucruri pe care le puteți face pentru a atenua durerea.

Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmez pentru a atenua aceste dureri?

Pe termen scurt, cea mai bună soluție o reprezintă diversificarea tipurilor de activitate dar și a nivelurilor de intensitate.

Deci, dacă simțiți o durere ascuțită în fese când stați, ieșiți la alergat sau invers.  Deasemenea mici  ajustări, cum ar fi reducerea timpului petrecut la birou în poziție șezut pot reduce durerile apărute in zona fesieră. Folosirea unei suprafețe mai  moi atunci când stai  în șezut poate avea rezultate benefice.

În același timp este recomandat să consultași un expert care poate  să vă evalueze mersul, deoarece s-a dovedit că suprapronația excesivă sau mișcarea spre interior a piciorului atunci când aterizați contribuie la această problemă.

Pe termen lung,  chieia în rezolvarea acestor probleme o reprezintă  întinderea și întărirea piriformisului și a mușchilor din jur pentru a ajuta la reducerea tensiunii musculare.

  1. Stretching-ul corpului de-alungul nervului sciatic

Începeți să stați pe marginea unui scaun sau a unei bănci, astfel încât partea care vă deranjează să atârne.Odihnește ambele picioare pe podea. Îndoiți piciorul care vă deranjează, îndreptați degetele de la picioare și trageți degetele de la picioare înapoi în spatele vostru în timp ce priviți în sus și înapoi spre tavan.

Este în regulă să simți o oarecare cantitate de disconfort aici. Apoi, îndreptați genunchiul și extindeți piciorul în fața voastră în timp ce flexați degetele de la picioare. Întoarceți-vă înapoi la poziția inițială și repetați mișcarea cu piciorul, dar de data aceasta împingând bărbia la piept. Reveniți la poziția inițială. Indicat este să realizăm  12 repetări.

Stretching-ul corpului de-alungul nervului sciatic

  1. Rularea fesierului pe roller foam

Stați pe un roller foam. Întindeți-vă brațul stâng înapoi, plasându-l la câțiva centimetri în spatele vostru. Încrucișați glezna stângă peste genunchiul drept, creând o poziție cifra patru. Mutați-vă ușor greutatea în zona șoldului stâng. Rotiți înainte și înapoi câțiva centimetri timp de aproximativ 30 până la 60 de secunde.

Repetați pe partea opusă.

Rularea fesierului pe roller foam

  1. Stretching-ul bicepsului femural

Poziția este cu piciorul  înainte, ambele mâini pe șolduri încadrându-vă piciorul.  Corpul se va apleca spre poziția de 90 de grade, spre înainte.Piciorul din față va avea o poziție cât mai dreaptă posibil. Reveniți la început pentru o repetare. Indicat este să realizați 12 repetări pentru un picior; repetați pe celălalt picior.

Stretching-ul bicepsului femural

  1. Întindere cu rotație externă 90/90

Stai pe podea cu piciorul drept îndoit la un unghi de 90 de grade în fața ta, cu exteriorul piciorului drept pe podea, tibia dreaptă este paralelă cu umerii, iar coapsa se extinde drept înainte de la șoldul drept. Poziționează piciorul stâng în spatele tău, cu genunchiul îndoit la un unghi de 90 de grade și interiorul piciorului pe podea.

Călcâiul drept și genunchiul stâng ar trebui să se alinieze. Puneți ușor mâinile pe podea de fiecare parte a piciorului drept, aplecați ușor umerii înainte peste piciorul drept, fără a vă rotunji spatele. Țineți apăsat timp de 2 secunde. Așezați-vă drept, apoi lăsați-vă pe spate, punând ușor mâinile pe podea în spatele șoldurilor. Țineți apăsat timp de 2 secunde. Continuați să vă aplecați înainte și înapoi timp de 30-60 de secunde.

Întindere cu rotație externă 90/90

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *