fbpx
Vin în care este injectat aur alimentar, must și after party, sunt doar câteva din surprizele de la Semimaratonul Bucuriei

Vin în care este injectat aur alimentar, must și after party, sunt doar câteva din surprizele de la Semimaratonul Bucuriei

Interviu Iulian Șerban, Vlad Ghihac, Lelia Grigore, Asociația START NOW

SUNT ÎN FORMĂ: Cine sunt Lelia Grigore și Iulian Șerban (fondatorii Asociației START NOW) și de unde implicarea pentru a dezvolta fenomenul alergării în România?

I.Ș. Sunt un om normal cu visuri excepționale, care gândește și acționează în fiecare zi pentru a le transpune în realitate. Am început să alerg în 2013, din cauza stilului de viață care nu îmi mai plăcea deloc. Un  mic ,,CV’’ al curselor din acești ani, poate fi găsit aici –  http://bucuria-alergarii.ro/despre/.  În 2016 am creat Bucuria Alergării și inevitabil a venit propunerea de a ne implica în organizarea Semimaratonului Bucuriei, la a cărui primă ediție fusesem doar participanți.

De ce alergare? Pentru că eu cred că este cel mai onest mod de a fi tu cu tine, mai ales în cursele medii și lungi, curse care aduc, de cele mai multe ori, multe răspunsuri și la întrebări din alte arii ale vieții și pentru că simt că putem să-i inspirăm pe cei din jurul nostru să-și descopere adevăratele bucurii.

L.G. Am început să alerg în urma cu 2 ani din dorința de a face mișcare. Ulterior, microbul a intrat definitiv în sânge și am constatat că alergarea nu e doar o formă de sport, ci e un stil de viață. Alergarea mi-a dat foarte multe – încredere, bucurie, senzație de libertate, sănătate. O dată cu participarea la curse, am început să cunosc oameni și locuri. Mi-aș dori să pot da mai departe o parte din toate acestea. De asemenea, tocmai pentru că noi, organizatorii, suntem în primul rând alergători și participăm la curse, ne-am propus ca în activitatea de organizare să ținem cont de nevoile și dorințele alergătorilor, exact cum le știm din proprie experiență. Și, de ce nu, îmi doresc să venim cu idei noi în domeniul organizării de curse de alergare în România.

SUNT ÎN FORMĂ: Cum s-a născut Semimaratonul Bucuriei și care sunt obiectivele urmărite prin organizarea acestuia?

V.G. Anul trecut am văzut că la Centrul de zi pentru copii Sf. Stelian, unde sunt 30 de copii cu probleme, lipsește din orarul de activități zilnice ora de sport. Împreună cu Părintele Radu Manuel am participat la construirea unui teren de sport, teren pe care acum se desfășoară ora de educație fizică. Anul acesta am constat că în sala de sport a Liceului Brâncoveanu Vodă și nici în cea de la Școala generală Cănuță Ionescu din Urlați, elevii nu au o bază de echipament sportiv adaptată vârstei și sporturilor practicate, sens în care, după eveniment, vom achiziționa materialele sportive necesare. Pentru edițiile viitoare avem în vedere provocări de mediu, culturale și sociale.

I.Ș. Despre nașterea lui v-a vorbit Vlad, eu spun doar că unul dintre obiectivele mele majore, pe care îl traspun în orice eveniment organizez, este sensul și impactul real în viața oamenilor care participă.

 

SUNT ÎN FORMĂ: Ce este special la Semimaratonul Bucuriei față de oricare alt concurs de alergare?

V.G. Sunt câteva elemente care fac Semimaratonul Bucuriei special: peisajul unic cu dealuri subcarpatice, podgorii, sonde de petrol, conace și crame, câștigătorii de la clasa open masculin/feminin de la cros/semi vor fi premiați cu o sticlă de vin în care este injectat aur alimentar de la Crama Bolgiu, modelul tricoului evenimentului este unic, conținând elemente populare cu viță de vie. Chiar în zona start / finish se află cel mai interesant muzeu din regiune – Muzeul Conacul Bellu. În plus, toți participanții vor putea servi, după finish, must de la crama Domeniile Dealul Mare Urlați.

I.Ș. Special la noi va fi bucuria alergării, pe care o ducem cu noi la toate cursele la care am fost și la care o să mergem.

 

SUNT ÎN FORMĂ: Sunteți o organizație non-profit. Care este destinația fondurilor, pentru ce aleargă participanții-susținători?

I.Ș. Credem în sport și în capacitatea lui de a clădi oameni puternici. De aceea, anul acesta fondurile merg către dotarea cu echipament sportiv a unităților școlare din orașul Urlați (Liceul Brâncoveanu Vodă și Școala generală Cănuță Ionescu).

SUNT ÎN FORMĂ: Cum vedeți evoluția numărului de concurenți pentru primele 5 ediții?

I.Ș. Îmi doresc o creștere naturală și sănătoasă a numărului de participanți, făcută și de oameni care au participat la o ediție, revin și aduc cu ei prieteni cărora vor să le ofere o experiență faină.

V.G. Ne aflăm la ediția a doua și faptul că s-a depășit numărul de participanți de la prima ediție ne confirmă interesul alergătorilor pentru evenimentul nostru. Aducem ca noutăți cursa familiei, un after party și trasee noi.

L.G. M-ar bucura mult ca oamenii să revină la edițiile viitoare și să aducă prieteni, colegi de alergare și membrii ai familiei pentru că le-a plăcut experiența de la Urlați. Totodată, ne-am propus ca anul viitor să organizăm și o cursă de maraton – pentru categoria de alergători interesați de genul acesta de distanță.

 

SUNT ÎN FORMĂ: Aveți planuri de extindere a proiectului și în alte orașe?

I.Ș. Avem în plan un proiect extins pe care îl vom lansa curând și care ca elemente principale: #Alergarea #Bucuria #OameniSiComunități.

SUNT ÎN FORMĂ: Care sunt cele mai inedite momente ale ediției anterioare?

I.Ș. Pentru mine a fost interesant să fiu pe podium la categoria mea de vârstă, mai ales că era primul meu podium 😊)

L.G. A fost primul meu semimaraton, prima mea alergare de trail și prima alergare cu diferență de nivel, pe vremea când nu am aveam nici cea mai vagă idee că voi face parte din echipa organizatorică a ediției următoare.

V.G. Cursa fotoliilor rulante, cursele copiilor (peste 400 de copii), prezența pe traseu a Conacului dintre vii și a Cramei Basilescu.

 

SUNT ÎN FORMĂ: Care sunt cele mai frumoase experiențe pe care le-ați pregătit concurenților de la ediția din 2017, de pe 30 Septembrie?

I.Ș. Trasele sunt foarte interesante, dar va fi de neratat și petrecerea de după.

V.G. Cursa familiei, must pentru toți participanții, after party, degustare vinuri Dealul Mare, trasee noi.

L.G. Și o atmosferă de alergare între prieteni, cu discuții lângă focul de tabără după cursă.

 

SUNT ÎN FORMĂ: Vorbind din perspectiva experienței de organizator de evenimente sportive, care sunt cele mai  dificile obstacole în organizarea unei curse de alergare?

I.Ș. Există o diferență mare între a alerga și a organiza o cursă/eveniment. Pentru că le-am experimentat pe ambele, cred că fiecare moment dificil are rolul de a testa capacitatea de a fi perseverent și de a depăși acel moment și amplifică bucuria reală de la final 😊

V.G. Timpul alocat organizării, gestiunea bugetului astfel încât la final toate părțile implicate să fie mulțumite: concurenți, parteneri și furnizori.

SUNT ÎN FORMĂ: Care au fost cele mai mari satisfacții legate de organizarea acestei competiții?

I.Ș. Reacția oamenilor și fețele lor zâmbitoare de la finalul cursei.

L.G. Până acum, bucuria de a invita alergătorii la Semimaratonul Bucuriei, reacțiile primite, încurajările, discuțiile cu elevii de la școlile unde vom merge cu echipament sportiv, constituirea echipelor de voluntari.

V.G. Bucuria copiilor de la Centrul de zi când am inaugurat terenul de sport!

 

SUNT ÎN FORMĂ: Este Urlați un oras care răspunde bine la chemarea alergării?

I.Ș. Autoritățile au reacționat foarte bine și ne așteptăm ca și locuitorii să fie la fel de primitori. Ei sunt obișnuiți cu astfel de evenimente pentru că în zonă se desfășoară concursuri celebre de ciclism.

V.G. Atât anul trecut (la prima strigare), cât și anul acesta la a II-a ediție, am avut tot suportul din partea Primăriei și a Poliției pentru organizarea evenimentului. Le mulțumim și pe această cale!

L.G. Ne dorim ca acest concurs să devină o sărbătoare a orașului Urlați, iar locuitorii să iasă pe dealuri și în zona de start-finish pentru a încuraja alergătorii. Comunitatea din Urlați este una foarte primitoare și credem că locuitorii vor contribui la crearea unei atmosfere unice.

 

SUNT ÎN FORMĂ: Care este alergătorul favorit al Asociației START NOW?

V.G. Nu există alergători favoriți, însă în mod special dorim să o menționăm pe Erika pentru faptul că este un model pentru noi toți, pe colegii noștri de la Motivation și Rotile Schimbării, prietenii de peste hotare (Japonia, Italia) care participă la evenimentul de la Urlați.

I.Ș. Nu știu care este al Asociației, însă al meu personal este fiecare participant care crede în el și alege să-și petreacă câteva ore din viața sa alături de noi, și care, dincolo de acest eveniment, își ascultă intuiția și îndrăznește să-și urmeze visurile.

L.G. Alegătorul meu favorit este cel care îndrăznește să înceapă, chiar dacă începutul înseamnă 100, 200 m sau 1 km; cel care are perseverența de a continua, de a îndrazni și de a-și depăși limitele, cel care se bucură de fiecare cursă și dă dovadă de fair-play față de ceilalți participanți.

 

Un interviu realizat de: Eliza Nițescu

Foto: Bucuria Alergării

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *