fbpx
Stomac bun, psihic de fier și intuiție, rețeta lui Alex Petruț pentru cel mai bun rezultat românesc la Tor des Géants

Stomac bun, psihic de fier și intuiție, rețeta lui Alex Petruț pentru cel mai bun rezultat românesc la Tor des Géants

Aflat pe lista celor mai dificile curse de alergare din lume, Tor des Géants a ajuns anul acesta la ediția cu numărul IX (derulându-se din 9 până în 16 Septembrie) și a aliniat la start 894 de alergători montani de ultra. Cursa de 339 de kilometri dintr-o singură bucată este nevoie să se încadreze în 150 de ore, în tot acest interval atleții având libertatea de a-și gestiona după propria strategie orele de odihnă. Concursul a luat naștere după o idee a lui Cyril Fondeville, un alergător francez, organizator și promotor de curse extreme în zonele cele mai fascinante și dificile din lume și face parte din proiectul 5 Legends, care include 5 dintre cele mai dificile curse de anduranță de trail din lume. Toate au lungimea traseului de peste 300 de km și au loc pe suprafețe foarte diferite (nisip, stâncă, stepă, mlaștină, gheață), la temperaturi între +40° și -50°. Însă cea mai mare încercare pentru concurenți o constituie privarea de somn, care le slăbește multora rezistența psihică.

În afară de lungimea cursei, dificultatea Tor des Géants este sporită și de enorma diferență de nivel: aproape 31.000 de metri. De asemenea, concurenții au de atins 32 de vârfuri montane. Luând în calcul uriașa diferență de nivel, este ca și cum ai urca de aproape 4 ori pe Everest – diferența este că nimeni dintre cei care urcă pe Everest nu pleacă de la nivelul mării. Deci nu e ca și cum ai urca “doar” de 4 ori pe Everest, ci de aproape 10 ori! Concurenții aleargă frecvent la altitudinea de peste 2.000 de m, cel mai înalt punct al traseului fiind situat la altitudinea de 3.300 de metri. Toate aceste elemente care sporesc dificultatea concursului fac ca rata de abandon să fie una destul de ridicată, aproximativ 40% dintre alergători alegând abandonul. Spectaculozitatea cursei este una de proporții, alergătorii trecând pe parcursul celor mai bine de 300 de km pe lângă 4 masive importante: Mont Blanc, Matterhorn, Monte Rosa, Gran Paradiso.

La concurs a participat pentru a doua oară consecutiv și Alex Cosmin Petruț, alergătorul român care tot de 2 ori consecutiv a înregistrat și cel mai bun rezultat obținut de un reprezentant al țării noastre. După ce în 2017 Alex a avut nevoie de 98 de ore, 48 de minute și 33 de secunde pentru a trece linia de finish (clasându-se pe locul 24), anul acesta a câștigat 4 poziții în clasament (locul obținut în 2018 fiind locul 20) și a avut nevoie de aproape 5 ore mai puțin ca în 2017 să termine cursa. Alex Petruț a trecut linia de finish după 93 de ore, 59 de minute și 54 de secunde de la start.

Alex Petruț trăiește într-un sat din regiunea Vento, Italia și lucrează ca sudor, fiind angajat cu normă întreagă.

Am stat de vorbă cu Alex la o zi după finalizarea cursei și am avut plăcerea să aflăm de la el câteva informații importante despre evoluția sa în competiție, despre decizia de a participa încă o dată și câteva detalii din culisele unui concurs pentru alergători “serioși”, pentru alergători… gigant!

 

SUNT ÎN FORMĂ: Alex, felicitări! Ai realizat cel mai bun rezultat românesc la TDG în 2017. De ce ai ales să revii chiar la următoarea ediție?

ALEX PETRUȚ: În 2017 a fost totul nou pentru mine, nu mai parcursesem o asemenea distanță și am întâmpinat multe probleme pe care a trebuit să le rezolv din mers: somn, dureri musculare și de stomac și mai ales necunoașterea traseului. Am fost curios să văd cum îmi iese această cursă cu temele făcute. Dincolo de timp, Tor des Géants creează o dependență greu de explicat.

 

SUNT ÎN FORMĂ: Care a fost motivul pentru care te-ai înregistrat cu participare din partea Italiei? Sunt multe speculații și ar merita să oprim comentariile nefondate.

ALEX PETRUȚ: Înregistrarea din partea Italiei nu a fost “premeditată”. Pur și simplu am declarat că am domiciliul aici, crezând că voi putea alerga sub culorile României, la fel cum am mai făcut și la alte curse. Din păcate, organizatorii nu au fost la fel de deschiși în privința asta. Fiecare persoană are dreptul la opinie și o respect. Știu doar că prin venele mele curge sânge românesc și, oriunde merg în lume, înainte de toate, mă declar român. La un campionat mondial sau jocuri olimpice probabil comentariile ar fi fondate.

SUNT ÎN FORMĂ: În 2017 ai dormit foarte puțin în cursă. Cum ai gestionat odihna anul acesta? Cum reușești să nu dormi aproape deloc în curse de 3-4 zile?

ALEX PETRUȚ: Anul acesta am dormit în total 3 ore: 1h 30 în prima noapte, 30+15 minute în a doua, 45 de minute a treia noapte, înainte de ultima etapă. Nu știu cum reușesc, dar este în puterea fiecărei persoane să facă asta. Depinde cât de dispus este fiecare să își asume niște riscuri, dar și să meargă până la capăt. Când înaintezi ca un zombie, e foarte ușor să te accidentezi, apoi e foarte important să găsești grupul potrivit, cu un ritm confortabil.

 

SUNT ÎN FORMĂ: Cum te-ai alimentat în cursă?

ALEX PETRUȚ: Am pornit cu o alimentație bazată mai mult pe izotonic, geluri și fructe uscate, dar mi-am dat seama că e ceva în neregulă cu stomacul și am trecut pe apă, Cola, iaurt și supe, plus ce mai găseam prin puncte.

SUNT ÎN FORMĂ: Ce echipament ai ales pentru TDG și ce recomanzi ca tips & tricks?

ALEX PETRUȚ: Pentru TDG am avut:

– 3 perechi de pantofi de alergare (La Sportiva Akasha pentru primii 100km, Mizuno Wave Rider17 pentru a doua etapă și Saucony Xodus pe ultimii 200 km)

– 3 tricouri HGsport

– bluză merino Icebreaker

– 2 pantaloni scurți Columbia + Nike

– geacă Adidas gore-tex active

– pantaloni de ploaie Decathlon

– rucsac Salomon adv skin 12

– snowline

– 2 frontale Petzl Reaktik, cu 2 baterii de rezervă

– 2 perechi de mănuși (normale și din material impermeabil)

– bețe gipron 510mont blanc

– șapcă și buff-uri

– șosete

Ca tip&tricks recomand: creme antifrecare / soare / răcoritoare, bandă kinesio pentru bășici / mușchi, vitamine, magneziu, sodiu, aminocizi.

 

SUNT ÎN FORMĂ: În ce au constat antrenamentele din 2018 pentru TDG? Nu doar cele fizice.

ALEX PETRUȚ: În mai multe momente pe durata concursului mă gândeam la ce a zis Einstein: nu poți avea un rezultat diferit făcând aceleași acțiuni. M-am antrenat ca în 2017, vreo 2800 km, cu +100.000m. Pentru TDG cel mai important este să faci cât mai mulți km în fiecare parte a zilei, dar mai ales noaptea. Psihic, e nevoie să fii pozitiv și să te gândești că nimic nu durează la nesfârșit.

SUNT ÎN FORMĂ: Care sunt cele mai importante 3 lucruri care te-au ajutat să ajungi la finish?

ALEX PETRUȚ: Familia, prietenii și toți cei care m-au încurajat m-au motivat să ajung la final. Din interior m-au motivat frica de eșec, șansa pe care o am și sacrificiile făcute de-a lungul anului.

 

SUNT ÎN FORMĂ: Care a fost cel mai dificil moment din cursă?

ALEX PETRUȚ: Cel mai greu moment a fost urcarea interminabilă spre Col du Losson (3.299m, +1.650m în 12 km). Vine după 6 vârfuri de peste 2.500 de m. L-am numit “hell of TOR” pentru că și în 2017 am suferit cel mai mult aici.

 

SUNT ÎN FORMĂ: Cum te-ai calificat la TDG și care este în mare bugetul de participare la o astfel de cursă?

ALEX PETRUȚ: Pentru TDG nu trebuie să ai neapărat curse de calificare, dar bugetul a devenit tot mai considerabil:

– înscriere: 660 euro

– două perechi de pantofi de alergare: 200 euro

– snowline: 50 euro

– geluri / vitamine, doar în cursă: 50 euro

– cazare, 6 nopți (trei înainte, trei după): 500 euro

– transport: 300 euro

Total: 1.760 euro, dar aș rotunji la 2.000 de euro cu alte cheltuieli din timpul vacanței. Nu am considerat celelalte componente pe care un alergător, în mod normal, le are deja: gore-tex, tricouri, șosete.

SUNT ÎN FORMĂ: Ce consideri că faci diferit față de alți ultramaratoniști?

ALEX PETRUȚ: Nu cred că fac nimic diferit față de ceilalți. Am fost doar înzestrat cu un stomac bun, psihic de fier și un pic de intuiție.

 

SUNT ÎN FORMĂ: De ce ultra și nu 10 km, semimaraton sau maraton? Ce te motivează să participi la curse atât de lungi?

ALEX PETRUȚ: Cursele lungi îmi oferă mai multă siguranță din punct de vedere al intensității, prefer ploaie timp de o săptămână decât un “uragan” jumatăte de oră sau câteva minute.

SUNT ÎN FORMĂ: Care este sentimentul după ce ți-ai bătut propriul record în aceeași cursă?

ALEX PETRUȚ: Mă bucur că am ieșit mai bine decât anul trecut, dar s-a întâmplat doar pentru că am gestionat mai bine timpul în punctele de control și datorită experienței de anul trecut, nu pentru că am fost mai bine pregătit fizic. Rămâne întrebarea dacă aș putea mai bine cu mai mult antrenament, dar asta ar însemna să fac schimbări care mi-ar influența prea mult viața.

SUNT ÎN FORMĂ: Ce urmează după odihnă?

ALEX PETRUȚ: După odihnă nu mi-am stabilit nimic până la finalul anului, iar pentru 2019 direcțiile vor fi spre curse de 100 km sau 100 mile prin țări și locuri în care nu am mai fost.

 

SUNT ÎN FORMĂ: Felicitări încă o dată și îți mulțumim că ne-ai oferit ocazia să urmărim o cursă pe cinste!

 

Iată și lista completă de rezultate ale alergătorilor români prezenți la această ediție a Tor des Géants:

Popa Georgiana (s-a retras la km 81)

David Iancu (s-a retras la km 192)

Alex Cosmin Petrut (finisher, loc 20 general, loc 19 categorie, 93:59:54)

Viorica Mălai (finisher, loc 59 general, loc 6 categorie, 106:24:17)

Costică Anghel (finisher, loc 101 general, loc 23 categorie, 116:28:32)

Ionel Cristian Manole (finisher, loc 134 general, loc 122 masculin, 120:19:22)

Munteanu Vlad (finisher, loc 196 general, loc 178 masculin, 125:50:50)

Mihai Șerban (finisher, loc 237 general, loc 217 masculin, 129:43:51)

Rugina Cosmin (finisher, loc 310 general, loc 286 masculin, 138:32:52)

 

Franco Collé câștigă ediția 2018 a Tor des Géants, cu timpul de 74:03:29.

Podiumul masculin a fost completat de:

Galen Reynolds 74:40:36 (locul II)

Peter Kienzl 77:31:11 (locul III)

 

La feminin, primele 3 clasate la această ediție au fost:

Silvia Ainhoa Trigueros Garrote 87:50:31  (locul I)

Scilla Tonetti 95:54:35 (locul II)

Jamie Aarons 95:54:35 (locul III)

 

Un material de: Eliza Nițescu

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *