fbpx
 Primii 6 români la UTMB (start TDS)

 Primii 6 români la UTMB (start TDS)

 

Pentru românii prezenți în capitala trail runningului, aventura a început în această dimineață. Mai exact, pentru 6 dintre ei, căci astăzi, la ora locală 6.00 și ora 7.00 în România, a luat startul proba TDS, în cadrul UTMB.

119 km de alergare montană, cu 7.200 de m diferență pozitivă de nivel îi așteaptă pe cei 1817 alergători care au pornit în cursă, având la dispoziție 33 de ore pentru a o încheia cu succes (pe final, participanții care se încadrează în timpul limită primesc și 6 puncte ITRA pentru efortul lor). La ora la care publicăm acest articol, 7 concurenți au abandonat deja cursa.

TDS (SUR LES TRACES DES DUCS DE SAVOIE) este o cursă desfășurată de-a lungul traseelor ​​”Grande Randonnée”, care traversează zonele montane Mont-Blanc, Beaufort, Tarentaise și Aosta.

Include numeroase secțiuni la altitudine de peste 2.500 m, în condiții meteorologice care pot fi foarte dificile (noaptea, vântul, frigul, ploaia sau zăpada), necesitând o condiție fizică excelentă, echipament adecvat și o capacitate de autonomie personală foarte bine dezvoltată. Timpul estimat de câștigare a cursei este de 14 re și 30 de minute, conform informațiilor comunicate de organizatori.

Dacă nu ai apucat să apucat să vezi startul TDS din această dimineață, poți vedea aici înregistrarea:

https://www.youtube.com/watch?v=FRw4TcDju5s

În mod tradițional, concurenții iau startul cursei pe melodia din Pirații din Caraibe (tema principală).

 

Care sunt concurenții din partea României cărora le ținem pumnii? Iată mai jos o listă, precum și poziția în clasament după aproximativ 5 ore de la startul cursei:

 

BERSAN Sergiu, SE H (număr de concurs: 6682)

Ranking 567 (general) / SE H 265 (categorie)

Run Distance ≈ 30 km / 118.4

Average Speed 5.5 km/h

 

CHIRIAC Sebastian, V1 H (număr de concurs: 7509)

Ranking 1674 (general) / V1 H 620 (categorie)

Run Distance ≈ 22 km / 118.4

Average Speed 4.2 km/h

 

DAN Stefan, V1 H (număr de concurs: 6707)

Ranking 169 (general) / V1 H 52 (categorie)

Run Distance ≈ 37 km / 118.4

Average Speed 7.3 km/h

 

ILIE Marcel, SE H (număr de concurs: 7522)

Ranking 255 (general) / SE H153

Run Distance ≈ 34 km / 118.4

Average Speed 6.2 km/h

 

IONESCU Iulian, V1 H (număr de concurs: 6820)

Ranking 360 (general) / V1 H 120 (categorie)

Run Distance ≈ 33 km / 118.4

Average Speed 5.9 km/h

 

TURCANU Dinu, V1 H (număr de concurs: 7565)

Ranking 811 (general) / V1 H 304 (categorie)

Run Distance ≈ 27 km / 118.4

Average Speed 5.1 km/h

Organizatorii asigură transmisiune live a evenimentului, iar participanții pot fi urmăriți permanent aici:

http://utmbmontblanc.com/en/live/tds

Tot ce este nevoie să faceți este să introduceți numărul de concurs al participantului pe care îl urmăriți (le aveți menționate mai sus).

 

Înainte de cursă am stat de vorbă cu participanții la cursă care au vrut să ne transmită câteva din gândurile lor pentru această competiție și iată care este starea de spirit cu care au plecat în luptă.


SEBASTIAN CHIRIAC

Sebastian este boboc în ce privește alergarea în Mont Blanc, după cum singur se autoironizează. Am stat de vorbă cu el pentru a vedea cum stă cu pregătirea fizică, ce moral are și de ce a ales tocmai TDS din toate cursele din Mont Blanc.

“La UTMB am vrut să merg măcar o dată pentru a lua contact cu alergătorii de elită din lumea întreagă. Mi-am ales cursa oarecum în necunoștință de cauză, la recomandarea unui amic, despre care credeam că a mai participat, dar si el este boboc”, ne-a spus Sebastian.

În iarnă însă, Sebastian a aflat caracteristicile cursei și a început să se pregătească. Toate cursele alese până acum în acest an, au fost selectate ca antrenamente și teste pentru diferitele perioade de pregătire pentru această cursă. Au fost progresive: S-karp, Măcin (maraton), Ultrabug (100k multistage), Marathon 7500 Elită. Înainte de Măcin a făcut și 2 bucle la Ecomaraton, însoțindu-și partenerul de la 7500.

La TDS, Sebastian își dorește să se încadreze în toți timpii limită și să treacă linia de finish cu zâmbetul pe buze, acesta fiind scopul pentru care s-a pregătit 🙂

Sebastian Chiriac este un alergător care preferă cursele scurte, dar a început să se pregătească și de cele lungi, inclusiv cu echipament adecvat. A ajuns la alergarea montană din dorința de a-și “trata” răul de înălțime, iar după câte se pare… este pe calea cea bună!

Vineri pornește spre Saint Gervais, unde din calculele sale va ajunge Luni, 28 August.

Baftă la TDS, Sebi! Să te bucuri de cursă și să te încadrezi în timpii intermediari – de fiecare dată cu zâmbet. Iar la finish să ne dai o mostră de zâmbet al victoriosului 🙂 Vezi că sunt multe camere în Chamonix și verificăm dacă îți bifezi și targetul ăsta! Succes!

Foto credite: Fish Eye

 

SERGIU BERSAN

Sergiu s-a arătat bucuros că exista interes pentru promovarea participării alergătorilor români la UTMB și a fost deschis să ne împărtășească din gândurile sale înainte de start. Din punct de vedere al pregătirii, nu consideră că este în vârf de formă, dar speră să prindă o zi bună la momentul startului.

Are în spate 3 ultra-uri de peste 100 km alergate în ultimele 3 luni (Transylvania 100k, Lavaredo Ultra Trail și 7500 Elită) și se simte ușor obosit. În acest moment aleargă zilnic între 10 și 20 km, însă crede că TDS va fi mai mult o cursă de moral.

 

“De ce sunt aici? Pentru că am vrut. Pentru că orice alergător de ultra din lume își dorește să fie aici. Aș fi vrut să fiu pe lista de UTMB (170 km), dar în momentul înscrierii nu aveam suficiente puncte ITRA: așa că aveam de ales între CCC și TDS. Ultimul mi s-a părut mai interesant, așa că iată-mă aici”, ne declarat Sergiu.

Dragă Sergiu, îți dorim ca până înainte de cursă să te simți complet odihnit și să iei stratul fresh și plin de încredere!

Mult succes, Sergiu Bersan!

Foto credite: Fish Eye

 

DINU ȚURCANU

De câțiva ani buni și-a dorit să ajungă la UTMB, iar anul acesta a fost tras la sorți.

Consideră că poate 2017 nu era cel mai potrivit moment pentru a participa la TDS, întrucat s-a concentrat mai mult pe pregătirea turei sale din Pamir (7.495 m, Asia), lucru care nu i-a mai permis să alerge atât de mult în ultima perioadă.

Alergările le-a reluat de curând, după întoarcerea din Kirghistan.

“Mi-am dorit proba regină, cea de 170 km, dar mi-a lipsit un punct, așa că m-am înscris la TDS. Chiar și așa va fi un record de distanță dacă totul merge bine. Până acum, cea mai lungă cursă alergată este Ciucaș X3, proba de ultramaraton (105 km)”, ne-a spus Dinu.

Dragă Dinu, îți dorim ca și la TDS să te simți la înălțime și să ajungi cu bine la finish!

Mult succes, Dinu Țurcanu!

Foto credite: Fish Eye

ȘTEFAN DAN

Sportiv ambasador SportGuru – BCR Racing Team. Hai, Fane!

Foto credite: Radu Cristi

 

MARCEL ILIE

Marcel și-a rezervat dreptul de nu ne transmite nimic înainte de cursă. Succes, Marcel!

 

IULIAN IONESCU

Nu am reușit să luăm legătura cu el, nu avem nici foto. Putem actualiza dacă cineva ne ajută să facem rost de un material / imagine despre Iulian Ionescu (rugăm info la alerg@sunt-in-forma.ro).

 

Așa cum unii dintre voi știți deja, am organizat un eveniment special pentru susținerea tuturor alergătorilor români prezenți la UTMB, eveniment la care vă invităm cu drag! Postați kilometri de mișcare pentru a le ridica moralul alergătorilor noștri!

https://www.facebook.com/events/822579571236509/?fref=ts

 

Un articol de: Eliza Nițescu

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *