fbpx
Pacienții care suferă de cancer. O cauză pentru care merită să îți depășești limitele!

Pacienții care suferă de cancer. O cauză pentru care merită să îți depășești limitele!

 

HOSPICE Casa Speranței organizează cea de-a noua ediție a Crosului „Aleargă TU pentru EI!“, Sâmbătă, 1 Iulie 2017, pe Aleea de sub Tâmpa (Aleea Tiberiu Brediceanu), din Brașov. Echipa de promovare a evenimentului ne-a solicitat publicarea unei știri în acest sens, lucru care ne-a bucurat și mobilizat deopotrivă. Am considerat oportună realizarea unui material interviu cu Roxana Cernăuțeanu, Fundraiser în cadrul Departamentului Fundraising și Comunicare al HOSPICE, pentru a putea oferi cititorilor SUNT ÎN FORMĂ cât mai multe amănunte legate de crosul caritabil devenit deja o tradiție de suflet a organizației.

 

În 2016, din sumele colectate de la Cros, ați reușit să acoperiți jumătate din costurile cu medicamentele pacienților din Brașov. Ce vă propuneți pentru ediția din 2017? Care este destinația fondurilor, pentru ce aleargă participanții-susținători?

Fondurile colectate la ediția Crosului din 2017 vor acoperi parțial costul serviciilor socio-medicale pe care fundația HOSPICE Casa Speranței le asigură gratuit pacienților afectați de o boală incurabilă (adulți și copii). Pentru a efectua o vizită la domiciliul pacientului, organizația cheltuie 140 lei. Taxele pe care participanții le vor plăti pentru participarea la acest eveniment, sponsorizările și donațiile primite, vor acoperi costurile de deplasare ale echipelor medicale la domiciliile persoanelor aflate în evidențele noastre.

 

Cum a evoluat numărul concurenților pe parcursul celor 9 ediții?

Evoluția a fost pe scară ascendentă, numărul participanților crescând simțitor în anul 2016:

–  Fonduri strânse cu 178% mai mari

–  Număr de alergători cu 75% mai mare

Care sunt cele mai inedite momente din cele 9 ediții anterioare?

Deși este o competiție sportivă, Crosul “Aleargă Tu pentru Ei!” are o importantă componentă caritabilă, concurenții fiind încurajați să dedice efortul de a-și depăși propriile limite, alergarea, persoanelor care se află într-o altfel de competiție – lupta cu boala incurabilă sau în memoria cuiva care a pierdut această luptă. Au fost ediții în care concurenții au venit mesaje emoționante sau au luat startul purtând la piept fotografiile persoanelor dragi, învinse de boală.

Fiecare ediție a fost îmbunătățită pentru că am ținut cont de sugestiile și observațiile concurenților care au participat la multe astfel de competiții .

Ediția anului 2013 s-a bucurat de prezența unui grup de concurenți  sosiți tocmai din Japonia. Într-una din edițiile anterioare, am avut o senioară concurentă în vârstă de 72 de ani și surpriza mare a fost să o vedem clasată pe primele locuri ale cursei. Ediție după ediție,  a crescut interesul companiilor pentru acest eveniment, numărul echipelor de angajați din companii fiind din ce în ce mai numeroase.

 

Vorbind din perspectiva experienței de organizator de evenimente sportive, care sunt cele mai  dificile obstacole în organizarea unei curse de alergare?

HOSPICE se bucură de sprijinul autorităților locale, am obținut cu ușurință aprobările, ne bucurăm de ajutorul oferit de Primăria Brașov, Poliția Rutieră, Jandarmeria, Serviciul Județean de Ambulanță si alți parteneri.

Echipa care organizează crosul este angajată în diverse proiecte pe care HOSPICE le derulează cu scopul de a strânge fonduri. Drept urmare, nu se lucrează exclusiv pentru acest eveniment, iar  acest lucru aduce la un moment dat o mare presiune pe echipă:

  • Suprapunerea evenimentului cu altele de acest tip care au loc simultan în comunitate;
  • Fiind un eveniment adresat amatorilor iubitori de sport, numărul concurenților este relativ, decizia acestora de a participa fiind luată in funcție de alte evenimente care au loc în aceeași zi
  • Condițiile meteo.

Care au fost cele mai mari satisfacții legate de organizarea acestei competiții?

De fiecare dată ne emoționează mesajul pe care îl transmit persoanele care se aliniază la linia de start sau cei care aleg să susțină efortul concurenților. Sunt mulți cei care participă la eveniment din spirit de solidaritate, iau startul la alergare și chiar dacă abandonează rapid cursa, sunt mulțumiți de importanța gestului facut.

 

Este Brașovul un oraș care răspunde mai bine proiectelor HOSPICE?

HOSPICE Casa Speranței s-a înființat la Brașov, în urma cu 25 de ani. HOSPICE aparține într-o mare măsură brașovenilor. Funcționalitatea organizației este similară cu cea a unui organism viu, are nevoie de a își găsi resursele din comunitate pentru a oferi, la rândul ei, ajutor celor care au atât de mare nevoie de el. Brașovenii au recunoscut importanța serviciilor pe care fundația le oferă gratuit pacienților, apreciază calitatea acestora și susțin cauza în cele mai diverse moduri: sponsorizări, donații, participarea la evenimente, redirecționarea 2% din impozitul plătit etc.

 

Ce înseamnă sportul și competițiile sportive pentru HOSPICE?

Evenimentele organizate de HOSPICE sau competițiile care îmbrățișează cauza pacienților incurabili, reprezintă o importantă sursă de venit care acoperă într-o mare măsură costurile serviciilor oferite gratuit, pacienților incurabili (adulți și copii). S-a format o frumoasă comunitate pe care am numit-o HOSPICE Team, formată din persoane care cred în cauză și au ales să o susțină prin platforma de crowdfunding numită Galantom www.galantom.ro. Pe acestă platformă și-au facut conturi, și-au încurajat prietenii, familiile, colegii să le susțină efortul de a alerga și să doneze pentru cauză.

 

Considerați că practicarea cu regularitate a unei forme de sport poate preveni dezvoltarea unei forme de cancer?

Nu putem susține acest lucru, însa încurajăm un stil de viață sănătos și practicarea unui sport de orice fel.

 

Aveți planuri de extindere a organizației și în alte orase?

În prezent,  organizația are două centre cu servicii integrate, în Brașov și București și echipe mobile în Făgăraș și Zărnești, pentru îngrijirea persoanelor diagnosticate cu boli incurabile.

În București și în împrejurimile Capitalei trăiesc peste 5.000 de copii care suferă de boli cu prognostic de viață limitat. Peste 8.000 de părinţi sunt implicaţi în îngrijirea acestor copii bolnavi, dar nu beneficiază de o susținere adecvată, medicală, socială sau psihologică. De asemenea, peste 10.000 de copii care se confruntă cu decesul unui membru al familiei au nevoie de suport.

Pentru a le veni în ajutor, HOSPICE a demarat amenajarea unui centru socio-medical la Adunații Copăceni, aproape de București, pe un domeniu format dintr-un conac şi cinci alte clădiri donat în 2013 de familia Florescu.

Centrul de la Adunații Copăceni va cuprinde: 6 apartamente care să ofere cazare temporară familiilor care îngrijesc un copil bolnav şi care au dificultăţi în a-şi găsi un acoperiş; o unitate de 12 paturi pentru îngrijirea paliativă a bolnavilor; o echipă de îngrijire la domiciliu care asigură tratamentul pacienţilor în propriul lor cămin; un centru de zi pentru diferite terapii şi oportunităţi educaţionale; un loc de desfăşurare a unor tabere de vară; un centru de terapie pentru familii.

Care este competiția de alergare preferată pentru HOSPICE, ca organizație? Dar alergătorul favorit?

Apreciem foarte mult Semimaratonul și Maratonul Internațional Raiffeisen Bank de la București, mai nou Maratonul Internațional de la Brașov și Semimaratonul Brașov-Intersport, competiții la care numărul concurenților este copleșitor. Aceste evenimente au o puternică latură caritabilă, susțin o mulțime de cauze și organizații nonprofit, dau posibilitatea concurenților să alerge și totodată să facă binele celor care au atât de mare nevoie de el.

Alergătorul favorit pentru HOSPICE este Andrei Roșu, care este și o persoană apropiată fundației noastre. Povestea lui, performanțele pe care le-a realizat, planurile de viitor, inspiră și determină. Andrei a alergat la prima ediție a crosului, în urmă cu nouă ani. De atunci și până în prezent, a rămas constant alături de pacienți și de HOSPICE Casa Speranței.

ALEARGĂ TU PENTRU EI! CROSUL HOSPICE DIN 1 IULIE

Cei care doresc să se înscrie în competiţie o pot face online, pe site-ul HOSPICE (http://team.hospice.ro), până în 28 iunie, ora 00.00. O persoană poate concura la o singură probă din competiţie. Competiţia are patru curse: 600 de metri pentru copii de până la 7 ani, cursa de 2km pentru copii de la 7 la 15 ani, cursa de 4 km pentru cei cu vârste între 15 şi 18 ani şi cursa de 10 km pentru cei de peste 18 ani. Toate fondurile strânse vor merge către Hospice pentru a ajuta bolnavii de cancer. Înscrierea costă 25, 40 sau 50 de lei, în funcţie de cursa aleasă. Înscrieri în competiţie vor avea loc şi în ziua concursului, între orele 8.00-8.45, pe Aleea de sub Tâmpa, însă pentru alergătorii care se înscriu la faţa locului, organizatorii vor distribui kit-uri de participare doar în limita stocului disponibil. Toate informaţiile referitoare la înscrieri sunt disponibile pe site-ul fundaţiei sau la numărul de telefon 0728 130 076.

Pentru că, în 2017, HOSPICE Casa Speranței aniversează 25 de ani de activitate în sprijinul copiilor și adulților cu boli incurabile din România, alergătorii și susținătorii acestora care vor fi prezenți la cros sunt rugați să se îmbrace în verde sau să poarte un însemn al organizației.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *