fbpx
LET IT TOR!

LET IT TOR…

 

Aflat pe lista celor mai 5 dificile curse de alergare din lume, Tor des Géants a ajuns anul acesta la ediția cu numărul 8, urmând să aibă loc între 10 și 17 Septembrie. Alergarea montană de 330 de kilometri dintr-o singură bucată este nevoie să se încadreze în 150 de ore, în tot acest interval atleții având libertatea de a-și gestiona după propria strategie orele de odihnă.

În afară de lungimea cursei, dificultatea acesteia este sporită și de enorma diferență de nivel: 24.000 de metri. Cei care fac calcule rapide afirmă adeseori că e ca și cum ai urca de 3 ori pe Everest – diferența e că nimeni dintre cei care urcă pe Everest nu pleacă de la nivelul mării. Deci nu e ca și cum ai urca “doar” de 3 ori pe Everest, ci poate de 6-7. Concurenții aleargă permanent la altitudinea de peste 2.500 de metri, cel mai înalt punct al traseului fiind situat la altitudinea de 3.300 de metri.

Concursul a luat naștere după o idee a lui Cyril Fondeville, un alergător francez, organizator și promotor de curse extreme în zonele cele mai fascinante și dificile din lume și face parte din proiectul 5Legends, care include 5 dintre cele mai dificile curse de anduranță de trail din lume. Toate au lungimea traseului de peste 300 de km și au loc pe suprafețe foarte diferite (nisip, stâncă, stepă, mlaștină, gheață), la temperaturi între +40° și -50°. Însă cea mai mare încercare pentru concurenți o constituie privarea de somn, care le slăbește multora rezistența psihică.

Pentru TDG, anul acesta, organizatorii au confirmat participarea alergătorilor din mai bine de 67 de țări. Sunt prezenți la concurs peste 100 de alergători din Asia, dar se înregistrează și participări inedite, precum Sudan sau… Brunei.

Startul se va da din Courmayeur (Italia), Duminica aceasta, la ora locală 10.00 (11.00 ora României). Avem 4 reprezentanți la această a opta ediție TDG:

ALEX COSMIN PETRUȚ

CORNELIU BULIGA

TIBERIU UȘERIU

BOGDAN IOVU

 

Am stat de vorbă cu 3 dintre ei (nu l-am putut contacta pe al patrulea și nici restul concurenților nu au informații despre el) pentru a afla cu ce gânduri pleacă în cursă, cum s-au pregătit și de ce și-au ales tocmai acest concurs Ne face plăcere să împărtășim cu voi trei povești de uriași…

ALEX COSMIN PETRUȚ

“Nu cred că mă voi simți vreodată pregătit pentru așa ceva”, își începe Alex confesiunile legat de TDG. Mărturisește că nu prea mai are emoții înainte de cursele de peste 100 de km, însă la acest concurs lucrurile stau diferit, pentru că e altceva. Cea mai mare distanță alergată vreodată de el până în acest moment este 170 de km, în 2016, la UTMB, unde a fost și cel care a realizat cel mai bun timp (dintre alergătorii români): 32 ore și 53 de minute. Nu se îngrijorează din cauza acestui aspect, mai ales că alergătorul care a câștigat TDG anul trecut (Oliviero Bosatelli, pompierul de 47 de ani) avea același storic privind cea mai lungă distanță parcursă. Alex s-a înscris la TDG nu pentru a-și urma sau împlini vreun vis, ci din curiozitate și din dorința de a descoperi/depăși noi limite.

Anul acesta, numărul de kilometri alergați de Alex în curse sau la antrenamente se apropie de 3.000, iar diferența de nivel acumulată până acum este de 130.000 de metri. Având în vedere că elitele fac 200km+ săptămânal, consideră că rezultatele sale sunt modeste. În 2017 a alergat la 5 ultra-uri:

Eiger Ultra Trail 101 km, 14:36:05 h                                 Overall: 37 M: 36    Cat M23: 18

Transylvania One Hundred, 100km, 23:25:00 h          Overall: 25  M: 24    Cat M23: 13

Madeira Island Ultra Trail, 115 km, 18:55:09 h             Overall: 67 M: 63    Cat M23: 25

Transgrancanaria, 125 km, 18:18:01 h                            Overall: 68 M: 63    Cat M23: 29

Via Maria Theresia, 80 km, 15:59:17 h                           Overall: 36 M: 36

Mai toate cursele pe care a ales să le alerge au fost pentru a descoperi și vedea locuri noi. Alex așteaptă de la TDG o vacanță mai specială, cu aventură, peisaje frumoase și căderea tuturor barierelor legate de limitele de orice fel. “Am mai venit la TDG și pentru geanta galbenă”, glumește el. Geanta galbenă este cea pe care concurenții o vor găsi în 5 puncte de pe traseu și în care pot pune orice doresc, este kit-ul or de salvare.

“Nu știu ce se poate întâmpla pe parcursul a 330 km, dar cu siguranță mă voi emoționa, voi plânge, mă voi lupta cu mintea și somnul, voi avea timp să stau mai mult cu mine”, și-a încheiat Alex C. Petruț mărturisirea despre TDG.

LET IT TOR, ALEX!

 

CORNEL BULIGA

Despre TDG, Cornel a auzit pentru prima oară în urmă cu 3 ani, când se afla în Germania. La vremea respectivă nu alergase niciun ultra și, mai mult, nu era familiarizat deloc cu alergarea montană. Singurele curse făcute erau maratoanele pe asfalt.

De atunci, Cornel s-a împrietenit cu ambele: și cu alergatul pe munte și cu alergatul pe distanțe lungi. Ideea de a participa la Tor des Géants a început astfel să fie tot mai pregnantă în mintea sa și a prins contur. Lui Cornel îi plac munții, alergarea, natura și competiția, astfel că o alegere precum TDG vine ca un pas firesc pentru un alergător în continuă evoluție. Pentru el, TDG reprezintă combinația suprema/perfectă a lucrurilor pe care le îndrăgește cel mai mult.

“Îmi place să îmi cunosc limitele și să le depășesc. Momentan, TDG este o necunoscută mare din toate punctele de vedere: distanța, diferența de nivel, altitudinea mare, terenul foarte tehnic etc. Dar eu sper că va fi bine până la final”,  mărturisește încrezător Cornel.

Ne-a mai spus că în ce privește antrenamentul nu se poate declara în formă maximă, din cauza problemelor de la genunchi din acest an, probleme peste care s-a suprapus și o recentă entorsă la o gleznă. Și-a făcut însă aclimatizarea pentru concurs trecând de câteva ori de 4.000 de metri săptămâna trecută și în weekend. În acest moment și Cornel se află în Courmayeur, dedicându-și timpul dinaintea cursei pentru odihnă, alimentație adecvată și relaxare.

“Plec în concurs fără prea mari pretenții, îmi doresc să termin cu bine”, ne-a mai spus Cornel înainte de a încheia dialogul nostru despre TDG.

LET IT TOR, CORNEL!

 

TIBI UȘERIU

Este ultima oară când Tibi Ușeriu mai are voie să participe la TDG, iar asta se datorează faptului că mai are la activ 2 participări (2015, 2016) la această competiție. Organizatorii impun că după 3 ani consecutivi de participare trebuie să faci o pauză.

Prima prezență a lui Tibi la TDG a fost in 2015, când a fost oprit de organizatori la km 247. Din cauza vremii nefavorabile și a zăpezilor foarte mari pe vârfuri, competiția a fost oprită.

În 2016, la km 70 al cursei Tibi a suferit un blocaj renal și a fost nevoit să se oprească.

Anul acesta, Tibi vine la TDG nu doar ca să termine concursul, ci și pentru că își dorește un loc bun.

De mai multe zile, Tibi este la aclimatizare în zona unde se ține concursul și încearcă să parcurgă cât mai multe porțiuni din traseu. Este realist legat de duritatea cursei și o consideră incomparabilă cu cea de la Cercul Polar, unde e nevoie să fii prieten cu frigul. TDG presupune în primul rând să știi să urci și să cobori, lucru la care Tibi consideră că mai sunt multe de învățat.

A fost impresionat la fiecare ediție de logistica acestui concurs care este organizat cu ajutorul a peste 2.000 de voluntari și speră ca în curând să poată organiza ceva similar și în România. Implicarea comunității și a autorităților este una foarte bună aici, lucru care în țară lasă de dorit.

“Vreau un loc bun la această ediție și vreau să mă autodepășesc în tot ceea fac. Nu voi lăsa cursa neterminată de data asta. Sunt sigur!”, a declarat Tibi Ușeriu despre obiectivul său de concurs.

LET IT TOR, TIBI!

 

 

Le dorim tuturor giganților înscriși în cursă să aibă multă putere, să reziste mental și fizic și îi asigurăm că de acasă vor avea parte de multă susținere și gânduri bune!

Pentru a intra în atmosfera concursului vă propunem mai multe surse de informare.

 

Un interviu reușit cu Oliviero Bosatelli, câștigătorul TDG 2016, pe care îl puteți citi aici:

http://www.tordesgeants.it/en/news/who-bosatelli

 

Materiale video despre TDG:

Versiune scurtă 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=IYFt3YZXGIQ&t=76s

 

Versiune lungă, tip documentar, despre ediția 2016:

https://www.youtube.com/watch?v=ePvFTV-7uuU

 

Organizatorii au realizat și o broșură, care se poate descărca de aici:

http://www.tordesgeants.it/sites/default/files/allegati-news/booklet_TDG.pdf

 

 

 

 

 

Un articol de: Eliza Nițescu

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *