fbpx

Interviu cu echipa SUNT ÎN FORMĂ după Marathon 7500

 

Clubul Pentru Protecția Naturii și Turism Brașov (CPNT) a organizat în perioada 13-16 Iulie 2017, a IX-a ediție a Marathon 7500 – o competiție care presupune parcurgerea unui traseu marcat integral în Munții Bucegi, cu o diferență de nivel pozitivă de aproximativ 7500 de metri și cu o lungime de aproximativ 90 de km, într-un timp limită de 35 de ore, alături de un coechipier. Echipa SUNT ÎN FORMĂ, alcătuită din Andrei Szell și Claudiu Belețoiu a reușit clasarea pe locul 38, din cele 61 de echipe care au luat startul acestei competiții dificile, la care nu multe echipe au curajul de a se angaja.

http://totulesteposibil.galantom.ro/fundraising-pages/view?id=4378

După cursă am stat de vorbă cu ambii parteneri pentru a afla cum s-au descurcat în concurs, ce le-a plăcut, ce nu le-a ieșit, ce vor face mai bine în viitor și ce concluzii au tras în urma experienței.

SUNT ÎN FORMĂ: Ai participat la acest concurs de ultramaraton montan, despre care mulți spun că ar avea cel mai mare grad de dificultate din România. Cum a fost pentru tine și care au fost cele mai dificile momente și aspecte din cursă?

Andrei Szell: Mi-am dorit demult să trec în palmaresul meu acest monstru ultra, dar până în 2017 nu s-au ivit nici ocazia și nici partenerul potrivit. Toate acestea s-au rezolvat anul acesta printr-o conjunctură favorabilă de evenimente pentru mine și am putut lua startul alături de Claudiu. Știam ce mă așteaptă și am fost pregătit, atât fizic, cât și mental. Antrenamentele mele au fost mai mult pe plat anul acesta, dar aveam suficientă experiență de la alte curse montane, deci nu prea mi-am făcut griji pentru diferența mare de nivel care se acumulează. Singurul aspect dificil de care eram conștient că va exista era oboseala, știind că va dura mult cursa și voiam să o confrunt fără prea multe stimulente gen cofeină, geluri și altele, așa că am ațipit de mai multe ori în mers și a fost pentru prima dată când mi se întâmpla. A fost amuzant uneori pentru că nu știam dacă s-au întâmplat anumite evenimente pe lângă mine sau doar visam.

Claudiu Belețoiu: Pentru mine este a patra oară când am participat la acest concurs. Prima dată (2014) am încercat proba Hobby, însă vremea nu a fost de partea noastră, iar organizatorii au scurtat proba la jumătate. Anul următor (2015) am fost înscris la proba Elită, alături de Alexandru Kelerman, însă din cauza unei accidentări suferite de Alex, am parcurs aproximativ 70 de km din cursă.  Anul trecut am participat tot la Elită, alături de Mihai Marinescu, formând împreună echipa Excel și am reușit să finalizăm cursa în 33 de ore și 50 minute. Anul acesta am făcut echipă alături de Andrei Szell (împreună am fost echipa SUNT ÎN FORMĂ), un om pe care îl cunoșteam doar din mediul virtual, însă despre care știam că este o persoană cu multă experiență în ceea ce privește ultramaratonul (Andrei a terminat Ultrabalaton anul acesta, o cursă de 220 de km în Ungaria, o tură de lac Balaton). Anul acesta, alături de Andrei, am finalizat cursa în 31 ore și 50 minute.

SUNT ÎN FORMĂ: Ce a mers foarte bine în această cursă?

Andrei Szell: Pentru mine alimentația a decurs fără probleme. Am reușit să alternez gelurile și batoanele dulci, cu mâncare caldă și sărată. Am mâncat de fiecare dată când am trecut pe la Omu.

Claudiu Belețoiu: În primul rând, eu și Andrei, deși nu mai alergasem absolut deloc împreună, am reușit să ne găsim un ritm constant și în același timp comun. De asemenea, hidratarea și alimentatia au fost capitole la care am stat bine amândoi, nu am avut probleme de acest gen pe parcursul cursei. Faptul că amândoi avem experiența curselor lungi de câteva zeci de ore  a fost de mare ajutor (deși pe la ora 3 dimineața alergam semi adormiți). Un lucru esențial a fost determinarea cu care amândoi am reușit să trecem peste punctele mai dificile ale cursei. Faptul că nu am stat mult în check point-uri a ajutat foarte mult; cea mai lungă pauză a fost de 45 minute, la a 3-a urcare la vârful Omu.

 

SUNT ÎN FORMĂ: Ce le recomanzi celor care vor participa în anii următori?

Andrei Szell: Să fie atenți la alimentație, să își facă un plan nutrițional, iar la antrenamente să pună accent pe acumulare de diferență de nivel, pentru că în cursă ai parte din belșug de ea. În cazul în care nu ești familiarizat cu muntele și cu traseele din Bucegi, se recomandă antrenamente de recunoaștere a traseului. Pentru cei care aleargă pentru timp, recomand un plan de antrenament serios și bineînțeles o strategie de cursă.

Claudiu Belețoiu: Mă rezum la câteva, deși ar fi multe de spus. Să se pregătească în primul rând psihic pentru o cursă extrem de dificilă și având condiții meteo nu neapărat prielnice, dar și cu un aspect tehnic al traseului. De asemenea, o pregătire fizică foarte bună, prin antrenamente specifice cât mai multe înaintea cursei. Să fie foarte atenți la hidratare și la alimentație – sunt acele elemente ale unui ultramaraton care nu sunt greu de realizat, dar care fac diferența. De asemenea, să aibă la ei tot echipamentul obligatoriu, pentru că acest lucru îți poate salva viața (noi anul acesta am avut ninsoare la a 3-a urcare la Omu). Și cel mai important: să fie în armonie cu coechipierul.

SUNT ÎN FORMĂ: Care sunt amintirile cele mai frumoase cu care rămâi pe final?

Andrei Szell: Mulți rămân cu amintiri fie plăcute, fie neplăcute. Pentru mine e vorba mai mult de trăire, de acele momente unice pe care le percep atunci și acolo, de aceea imediat după cursă privesc spre următoarea, iar cursa pe care tocmai am terminat-o nu mai înseamnă prea mult pentru mine.  Nu caut să mă bucur mai mult sau mai puțin, ci să trăiesc evenimentele așa cum sunt ele, dintr-o perspectivă personală, poate diferită, privind întâmplările prin propria lentilă.

Claudiu Belețoiu: Pentru mine o cursă de ultramaraton este înotdeauna o amintire frumoasă, așa că nu aș putea spune că am momente preferate dintr-o cursă. Dar dacă ar fi să aleg, probabil sunt 2-3: începutul cursei, a 3-a urcare la vârful Omu (de acolo știi că tot ce a fost greu a trecut) și finalul cursei, momentul acela când cei dragi te așteaptă la sfârșitul a peste 30 de ore de alergare, cățărare, mers și chiar târât.

 

SUNT ÎN FORMĂ: A fost pentru prima oară când ai alergat și cu partenerul tău, Claudiu Belțoiu. Cum ai descrie “prestația” lui? J

Andrei Szell: Claudiu este un tip calculat, foarte ambițios și se vede că vrea să ducă până la capăt provocările în care se bagă. Cred că ne-am potrivit foarte bine, chiar având multe în comun în ceea ce privește viziunea noastră despre sport, anduranță și alimentație în general.  Alături de el nu am avut niciun dubiu că vom putea duce cursa la bun sfârșit. Cred că nici ursul nu ne putea opri pe noi să ajungem la finish 🙂

 

SUNT ÎN FORMĂ: A fost pentru prima oară când ai alergat și cu partenerul tău, Andrei Szell. Cum ai descrie “prestația” lui? J

Claudiu Belețoiu: Într-adevar, a fost prima dată când am alergat cu Andrei, dar m-am simțit ca și cum alergam de o viață împreună. Spun acest lucru deoarece amândoi am avut un țel comun, anume finalizarea cu succes a acestei curse, ceea ce a dus către un echilibru în echipa noastră. Andrei m-a surprins prin determinarea lui (a fost pentru prima dată la această cursă), dar a dat 100% din potențialul lui la 7500.

De asemenea este un om extrem de pozitiv: chiar și în momentele în care era evident că îi este greu, dacă îl întrebam cum este el imi spunea că este ok și totul este în regulă.

SUNT ÎN FORMĂ: Dacă ai putea schimba ceva dinaintea sau din timpul cursei, ce ai face diferit?

Andrei Szell: Sigur voi veni la start mai odihnit data viitoare.

Claudiu Belețoiu: Dacă aș schimba ceva… ar fi prea puține lucruri. Unul dintre acestea ar fi să tragem și mai mult de noi, cu siguranță resurse mai erau. În ceea ce mă privește pe mine, mai mult antrenament specific de munte în perioada de dinaintea cursei și să scurtez timpul pierdut în punctele de control .

 

SUNT ÎN FORMĂ: Felicitări amândurora și… la cât mai multe ultra-uri, împreună și / sau separat. Iar astăzi, 10 August, este ziua lui Andrei. La mulți ani victorioși, Andrei Szell!

 

PS: Pe Andrei cred că îl va bucura nespus ca darurile de ziua lui să constea în donații pentru cauza lui Erik Gulacsi, așa că nu ezita să îi faci un astfel de cadou!

http://totulesteposibil.galantom.ro/fundraising-pages/view?id=4378

 

 

Foto: arhiva personală & Fisheye.ro

Un material de: Eliza Nițescu

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *