fbpx
François D’Haene, regele UTMB!

François D’Haene, regele UTMB!

 

Alergătorul montan care declara în urmă cu doar câteva luni pentru cotidianul L’Equipe “nu mi-am dorit niciodată să am o viață de sportiv profesionist” este câștigătorul ediției 2017 a UTMB și cel care stabilește un nou record al acesteia, doborându-și, practic, propriul record (stabilit în 2014): 19 ore 1 minut și 54 de secunde.

D’Haene este pentru a treia oară câștigător la UTMB, primele două ediții la care s-a clasat pe prima poziție fiind cele din 2012 și 2014, când a și stabilit recordul cursei (20 h 11 min 44 sec), record doborât astăzi.

François D’Haene s-a născut la Lille, pe 24 Decembrie 1985 și este un sportiv profesionist, specializat pe ultra trail. Uriașul de 1.92 m s-a mutat în copilărie la Chambéry, împreună cu părinții săi și a practicat atletismul vreme de peste 20 de ani. Pentru viața profesională a ales meseria de fizioterapeut până în 2012, când a preluat o plantație viticolă în Saint-Julien din Beaujolais, plantație de care se ocupă în prezent împreună cu soția sa. “Nu mi-am dorit niciodată să îmi concentrez eforturile în 2 antrenamente pe zi și să îmi focusez toată atenția către performanță. Am o familie, proiecte personale frumoase și alte visuri. Pentru mine acest aspect a fost întotdeauna unul cât se poate de clar”, a precizat sportivul.

La 17 ani a vrut să iasă din rutina pistei de alergare și și-a îndreptat atenția către munte: ciclism, drumeții, ski. În această ultimă activitate și-a dat seama că după 4-5 ore, atunci când picioarele celorlalți de obicei obosesc, el începe să se simtă bine. A ales să participe la prima sa cursă de trail, Traversarea ghețarilor de la Vanoise, un traseu de 70 de km, cursă pe care, spre surprinderea sa, a și câștigat-o.

Abia în 2010 a început totul cu adevărat: s-a dus la Reunion pentru a alerga la Grand Raid (162 km, cu 9 643 m diferență pozitivă de nivel). A câștigat-o. Cu Salomon, cu care era deja în contact la momentul respectiv, a găsit un teren comun de colaborare. A fost ușor să găsească un parteneriat avantajos, deși nici măcar nu era sigur că dorește unul, mai ales că este o persoană care vrea cât mai puține constrângeri.

Până în prezent a câștigat cele mai mari trasee de ultra de pe planetă (GR20, Ultra-Trail du Mont-Blanc, Le Grand Raid, Ultra-Trail World Tour). Cu toate acestea, așa cum menționam și anterior, François D’Haene nu a acordat niciodată prioritate activității sale de alergător în defavoarea vieții de familie sau proiectelor sale extra-sportive. Se pregătește pe intervale de timp de 6-7 ore pe munte, pentru a avea timp pentru familie. Consideră că în acest fel își petrece și timpul într-un loc pe care îl iubește, muntele, el menționând că nu vrea să mai revină niciodată pe suprafața de tartan, care a mâncat prea mulți din anii săi.

În alergarea montană, D’Haene a mărit progresiv distanțele, plecând inițial de la 30-40 de km, ceea ce i se părea o aventură fantastică. A avut prima sa legătură cu ultramaratoanele pe vremea când studia fizioterapia. Primul contact cu UTMB l-a avut când a asistat medical alergătorii de la această cursă, despre care inițial a considerat că sunt nebuni să facă așa ceva. Ani mai târziu a participat la UTMB, apoi a venit pe poziții din ce în ce mai bune, iar în final… a câștigat!

 

Anul acesta, la UTMB, François D’Haene reușește cea mai prestigioasă victorie din carieră, stabilind recordul cursei, la cea de a 15-a ediție: 19 ore 1 minut și 54 de secunde.

 

Dacă vrei să îl cunoști mai bine pe regele UTMB, te invităm să urmărești acest documentar:

https://www.youtube.com/watch?v=t3EK9bsZWQI&t=39s

 

PALMARES

2017 (curse câștigate):

Madeira Island Ultra Trail

MaXi Race – Ultra

2016 (curse câștigate):

Hong Kong 100 (9 h 32 min 25 sec)

Grand Raid de la Réunion

2014 (curse câștigate):

Ultra Trail du Mont Fuji

Ice trail Tarentaise

Beaujolais Village Trail

Ultra-Trail du Mont-Blanc (20 h 11 min 44 sec) – recordul cursei până în 2017

Grand Raid de La Réunion

Ultra-Trail World Tour

2014 (alte rezultate):

80 km du Mont Blanc (locul al II-lea)

2013 (curse câștigate):

Grand raid de la Réunion

Trail de l’Etendard

Trail de la Fontaine des Ânes

2013 (alte rezultate):

Marathon du Beaujolais nouveau (2 h 34 min 52 s, al II-lea)

Killian’s Classik – Passion 45 km (al VI-lea)

2012 (curse câștigate):

Ultra Trail du Mont Blanc

Ice Trail Tarentaise

Beaujolais Villages Trail

Oxfam Trailwalker Hong Kong [membre de l’equipe Salomon France “Team S42”]

2012 (alte rezultate):

Kilomètre Vertical de Manigod (al III-lea)

2011 (curse câștigate):

SignesTrail Méounes Belgentier

Tour des Fiz

Trace du Bouquetin

2010 (curse câștigate):

Trail du Ventoux

Signes Trail

Trail du Nivolet-Revard

Gapen’cimes

Kanna Mountain Run & Walk Japon

 

Un articol de: Eliza Nițescu

Surse: Wikipedia, Lequipe, i-tra, www.francoisdhaene.com

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *