fbpx
800 de km pe El Camino, drumul care întâi ia de la tine, apoi îți dăruiește

800 de km pe El Camino, drumul care întâi ia de la tine, apoi îți dăruiește

Interviu Florin Roșoga, pelerin pe Camino de Santiago

Dragă Florin,

În primul rând vrem să te felicităm încă o dată pentru recenta reușită de a parcurge integral drumul Camino de Santiago. Îți mulțumim că ai avut amabilitatea să ne acorzi din timpul tău pentru a împărtăși impresii despre această experiență!

SUNT ÎN FORMĂ: Noi avem câteva date despre Florin Roșoga. Locuiește în Cluj Napoca, are 41 de ani, iubește să educe oamenii. Dar cine este FLORIN ROȘOGA cred că putem afla cel mai bine de la el… Așadar?! 🙂

FLORIN ROȘOGA: Cluj Napoca într-adevăr :), antreprenor, am câteva proiecte la care îmi place să contribui. De-a lungul timpului am publicat destul de multe materiale prin care sper că am fost de ajutor celorlalți, inițial pe blog, iar în ultimii ani mai ales materiale audio prin podcast și video.

SUNT ÎN FORMĂ: Când ai aflat prima oară despre El Camino și cum l-ai descrie, ce ai spune despre el cuiva care nu știe ce reprezintă Santiago de Compostela?

FLORIN ROȘOGA: Despre Camino am aflat inițial cu vreo 10 ani în urmă, la acel moment nu i-am acordat atenție. În ultimii 3 ani s-a întâmplat să cunosc oameni care au fost acolo și care mi-au povestit despre experiența lor.

Camino de Santiago este un vechi traseu de pelerinaj, urmat timp de secole de oameni. Inițial era parcurs în scop religios, treptat a devenit mai degrabă un drum pe care îl parcurgi din diverse motive. Majoritatea celor care parcurg Camino (atât statisticile oficiale, cât și cei pe care eu i-am întâlnit pe Camino) nu o fac din motive religioase, ci mai degrabă de dezvoltare personală, spirituale, sport, o formă de turism, drumeție sau din motive de sănătate.

SUNT ÎN FORMĂ: Ce crezi că mai poate reprezenta pelerinajul astăzi, într-o lume transformată radical de viteză, de digital?

FLORIN ROȘOGA: Cred că este în continuare o experiență de transformare personală, deși astăzi nu neapărat cu substrat religios. Parcurgerea Camino, mai ales dacă alegi un traseu mai lung, te face să trăiești foarte simplu. Pe parcurs te reîntorci la lucrurile de bază – mers, hrană, odihnă, conversații, ești doar tu și lași în urmă (cel puțin momentan) grijile, gândurile și „bagajul” de probleme.

SUNT ÎN FORMĂ: Cum se desfășoară El Camino (distanțe parcurse, logistică, unde și cum te înscrii, când este recomandat să faci traseul), cât durează, costuri?

FLORIN ROȘOGA: Nu există neapărat o înscriere formală. Poți începe oricând, poți alege unul dintre multiplele trasee existente (vezi site-ul gronze.com pentru o listă a lor) și poți începe de oriunde de pe traseu. În principiu cele mai plăcut este să îl faci primăvara și vara, eventual evitând lunile foarte călduroase și cele de iarnă.

Durata – dacă parcurgi distanța minimă ca să primești Compostela (adica 100km) teoretic ai nevoie de 5 zile, chiar 4. Eu recomand o distanță mai lungă, ca să trăiești experiența. 25 km medie zilnică, vezi cât are traseul tău și poți estima durata totală.

Costurile sunt relative. Pe lângă biletele de avion dus-întors ai costurile cu cazarea, mâncare, alte cheltuieli diverse. Dacă ești ok să stai la pensiunile municipale pe care le găsești aproape peste tot și poți trăi moderat, fără a merge la restaurant la fiecare masă, eu aș spune un 20-25 euro pe zi.

SUNT ÎN FORMĂ: În ce formă fizică este nevoie să fii pentru a putea face față traseului complet?

FLORIN ROȘOGA: Nu cred că există o cerință specială. Am cunoscut acolo oameni fără nici un fel de pregătire fizică, copii, tineri, oameni în vârstă (de la 11 luni la 80 de ani), oameni mai în formă și alții nu prea în formă. Cred că este util dacă înainte cu câteva săptămâni te obișnuiești să faci plimbări zilnice. De asemenea este util dacă porți înainte încălțămintea pentru a te obișnui cu ea (asta scade riscul bătăturilor și bășicilor).

Este probabil că prima săptămână va fi puțin mai dificilă, apoi corpul se obișnuiește și devine mai ușor. Pe Camino descoperi cât de rezistent este corpul nostru, chiar dacă nu ne antrenăm.

SUNT ÎN FORMĂ: Ai avut un plan de traseu, ți-ai făcut o rută? Cum te orientezi și cum este drumul?

FLORIN ROȘOGA: Da, am ales traseul nordic, de la Bilbao la Santiago de Compostela. Am estimat că îl pot parcurge în 30 de zile, deși în final am avut nevoie de mai puțin. În principiu parcurgi zilnic o etapă, în funcție de localitățile unde găsești cazare. De obicei eu mergeam 25-35 km pe zi, dar am avut și etape de 45. Oricum, eu cred că 20-30 km pe zi este realizabil de orice persoană, cu pauze suficiente, cu hidratare, hrană.

Fiecare își alege cum va parcurge Camino – mai repede, mai încet. Eu am ales să merg de obicei mai încet și făceam pauze destul de multe pentru odihnă și pentru a lăsa picioarele să se aerisească. Dar dacă cineva preferă să meargă rapid, este în regulă, alegerea fiecăruia.

Poți să alegi etape gata predefinite, spre exemplu pe gronze.com găsești astfel. Există și multe aplicații pentru telefon care folosesc și gps ca să îți arate exact unde ești pe traseu (am folosit și eu), dar tot traseul este semnalizat destul de bine și dacă urmezi săgețile ar trebui să te descurci. Pe mine m-a ajutat faptul că mă concentram doar pe ziua în curs și eventual pe următoarea. Verificam ce pensiuni există pe parcurs, ce tarife au, orele de deschidere a lor și la ce distanță sunt. Apoi alegeam orașul unde voi dormi seara și acela era traseul zilei. A doua zi repetam. Este astfel și un mod de a trăi în prezent. Există doar ziua de astăzi, iar mâine vei vedea atunci ce va fi. Nu mai știi nici în ce zi a săptămânii te afli. Nu am avut o planificare clară a etapelor, făcută de la bun început, am improvizat din mers.

SUNT ÎN FORMĂ: Ai putea face un jurnal pe zile, cu locuri și distanțe parcurse?

FLORIN ROȘOGA: Ar trebui să revăd tot traseul pentru asta. Printre localitățile în care am înnoptat se numără Portugalete, Castro Urdiales, Guemes, Santander, Santillana del Mar, Gijon, Soto de Luina, Luarca, Sobrado des Monxes, O Pedrouzo. Și altele. Unele orașe mari, altele mici sate, unde se găsea câte un albergue municipal. În general, eu am încercat să merg 25-35 km pe zi, este o distanță care nu era greu de parcurs și în același timp destul de mult ca să mă încadrez în perioada de timp pe care o alocasem pentru întreg Camino.

Am avut 2 zile în care nu am mers, odată pentru că eram rănit și a fost nevoie să merg la doctor, a doua oară se acumulase oboseala și am decis să mă odihnesc o zi. În rest, am mers zilnic. Eu aș spune că 20-30 de km pe zi îi poate parcurge oricine, chiar fără un antrenament prealabil. Cu condiția să nu aibă un bagaj voluminos și să aibă încălțăminte bună.

SUNT ÎN FORMĂ: Există dificultăți? Te provoacă și mental sau sufletesc în vreun fel traseul?

FLORIN ROȘOGA: Da, te provoacă. Deși provocarea este mai degrabă mentală decât fizică. Cred că diferă de la om la om, în final Camino este o experiență proprie și doar pe drum vei descoperi cum este Camino pentru tine.

Există o vorbă pe Camino – „Camino întâi ia de la tine, apoi îți dăruiește”. La început ai provocarea fizică, dureri, mici răni, ceva suferință. Apoi ai provocarea mentala – să lași grijile, gândurile și tot ce ai adus cu tine acolo și să trăiești doar în prezent, fiind atent la drum. Iar apoi eu aș spune că vine partea sufletească a Camino, când înveți să te bucuri de drum, când drumul îți dăruiește înapoi. Dar probabil că pentru fiecare om este o experiență proprie.

SUNT ÎN FORMĂ: Care este cel mai bun lucru legat de El Camino? Există și ceva negativ?

FLORIN ROȘOGA: Greu de ales un lucru anume care să fie cel mai bun. În felul în care l-am făcut eu (aproape 30 de zile) mi-am oferit ocazia de a trăi efectiv într-o altă lume și în prezent pentru destul de mult timp ca să mă atingă. Eu mi-am ales de la bun început niște intenții pentru Camino și cred că a fost bine. Întâmplător (sau poate nu) intențiile s-au realizat.

Ceva negativ? Cel mai rău a fost la întoarcere acasă. Eram ca pe altă lume aici și am avut nevoie de ceva timp ca să nu mă mai simt așa. Ulterior am aflat că este o experiență frecventă și se numește Camino Blues 🙂

SUNT ÎN FORMĂ: Ce fel de oameni ai întâlnit și care au fost motivațiile lor de a porni și a parcurge acest drum?

FLORIN ROȘOGA: Oameni din zeci de țări, de pe toate continentele. La un moment dat într-o pensiune unde m-am cazat eram oameni din 25 de țări. Tineri, copii, bătrâni. Oameni care erau acolo din motive sportive (mai ales cei care nu erau la primul Camino) – o cură de dezintoxicare prin mișcare. Oameni din motive spirituale (sau de dezvoltare personală, deși probabil și acestea tot spirituale sunt în final). Oameni care făceau Camino pentru a se regăsi, pentru a se „curăța” de experiențe negative ale trecutului, oameni cu probleme pe care vroiau să le depășească (depresii, boli, despărțiri, traume etc).

Erau și mulți oameni care nu aveau neapărat un motiv concret, au simțit că trebuie să vină acolo și aveau doar niște intenții fără o motivație clară. Mulți oameni care erau la al doilea, al treilea Camino (sau mai mult). Statisticile Camino spun de altfel că majoritatea celor care parcurg Camino vor reveni cândva în viitor.

SUNT ÎN FORMĂ: Care au fost intențiile tale legate de acest pelerinaj? Ai obținut ce voiai?

FLORIN ROȘOGA: Am avut câteva intenții. Unele erau legate de blocaje pe care le aveam din copilărie și acestea le-am depășit acolo pe toate, deși nu a fost neapărat contribuția mea. La un moment dat pur și simplu s-a „rupt” ceva și blocajele au dispărut. O parte din intenții le-am atins acolo, o parte după sau sunt în curs.

Cred că ajută să crezi în tine, să crezi în „magia” experienței Camino și să nu ai neapărat așteptări.

SUNT ÎN FORMĂ: Care este diferența principală între FLORIN ROȘOGA de la începutul El Camino și FLORIN ROȘOGA de la capătul lui?

FLORIN ROȘOGA: Greu de spus astăzi, este cam devreme. Simt diferența, deși acum îmi este greu să fiu specific. Am lăsat acolo multe „bagaje” pe care le purtam de mult timp și mai sunt transformări care au loc în continuare. Camino nu se termină neapărat când te întorci de acolo  🙂

Mulțumim tare mult că ai împărtășit cu noi și cititorii această experiență unică!

Acest interviu grozav a fost sponsorizat de unul dintre susținătorii noștri. Le suntem cu adevărat recunoscători pentru că sprijinul lor ne-a oferit ocazia de a îmbunătăți calitatea postărilor noastre și dorim să vă prezentăm această platformă pe care o oferă – perfectă pentru cei care iubesc jocurile! Așadar, pregătește-te să pornești într-o aventură palpitantă în lumea jocului cu unul dintre cazinourile online aprobate de SlotoGate! Cu jocuri de la sloturi, la clasice de cărți și mese vă vor asigura o experiență de neuitat. Vă puteți bucura de un joc fluid pe toate dispozitivele, deoarece aceste site-uri rămân de neegalat în partea de sus!

Un material realizat de: Eliza Nițescu

Foto: Florin Roșoga

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *