fbpx
Doi români rezistă cu brio la Transgrancanaria 360

Doi români rezistă cu brio la Transgrancanaria 360

 

Transgrancanaria este o cursă care se desfășoară pe Insula Gran Canaria, încă din anul 2003, fiind unul dintre ultramaratoanele montane pionier din această zonă. Cursa a devenit inițial o atracție națională, apoi una europeană, iar acum reprezintă o atracție mondială pentru sportivi din peste 20 de țări.

La prima ediție au participat doar 65 de alergători, însă la ediția din 2018 sunt 4.000 de participanți înscriși la diferite probe (17 km/353 înscriși, 30 km/738 înscriși, 42 km/847 înscriși, 65 km/927 înscriși, 125 km/1055 înscriși și 269 km/75 înscriși – un total de 3.995 de alergători, mai exact). Toate locurile disponibile au fost sold out cu multe zile înainte de închiderea înregistrărilor.

 

La ediția din acest an, România are 17 alergători înregistrați:

CURSA DE 269 KM

Claudiu Belețoiu

Mihai Șerban

CURSA DE 125 KM

Constantin Ana Cristina

Daniel Mușat

Adrian Irimiea

Vlad Pop

Iulian Berco

Vitalie Jalba

CURSA DE 64 KM

Victor Kotai

CURSA DE 42 KM

Andra Migiu

Daniela Surugiu

CURSA DE 30 KM

Cezar Nasuescu

Cosmin Morar

Remus PRUNESCU

Cursa de 17 km

Bogdan Mocanu

Cristina Prunescu

Mihaela Vasile

Pe 21 Februarie (Miercuri), la ora locală 9.00, a luat startul Transgrancanaria 360, cea mai provocatoare din toate cursele competiției, având un traseu total de 269 de km și o diferență cumulată de nivel de 12.000 de m. Practic, sportivii participanți înconjoară întreaga insulă în alergare montană. Vezi startul cursei, înregistrat pentru SUNT ÎN FORMĂ, aici.

Din cei 75 înscriși s-au prezentat la start doar 71 de alergători, iar până acum s-au înregistrat deja 16 abandonuri (23% din participanți). Concurenții au de trecut prin 9 puncte de control cu termen limită, al 10-lea fiind chiar finishul din Maspalomas (Expo Meloneras). 100 de ore este timpul total în care e nevoie să fie parcursă distanța.

Organizatorii au pus la dispoziția participanților 5 genți pentru bagaje la puncte intermediare (echipament de schimb, mâncare etc).

Reprezentanții noștri, Claudiu și Mihai, rezistă cu stoicism în cursă de aproape 30 de ore. Planul fiecăruia a fost să nu se odinească deloc în prima noapte, ci să rezerve câteva ore de somn în cea de a doua noapte din cursă (deși există puncte dotate cu zone amenajate special pentru somn, se pare că este aproape să te odihnești din cauza zgomotului și a forfotei permanente).

“De obicei plec rezervat în cursă, măresc progresiv ritmul, iar pe final accelerez”, spune Mihai Șerban. Până acum el s-a clasat între pozițiile 25-30 în clasament și a trecut deja de borna cu km 100.

Claudiu își propune un timp total de 75-80 de ore, iar până acum a urcat progresiv în clasament de la pozițiile 55-57 până la 48 în prezent. “Vreau să ajung cu bine la finish și să ating targetul de donații pentru proiectul Asociației PAVEL, Școala de Spital”.

Donațiile pentru Campania lui Claudiu se pot face aici:

http://pavel.galantom.ro/fundraising-pages/view?id=5311

 

Pentru participarea sa la Transgrancanaria, Claudiu Belețoiu are ca partener DHL, fiind susținut și de F64, Sportguru.ro și Medy Sportline.

În vârstă de 26 de ani, Claudiu Belețoiu este unul dintre cei mai tineri ultramaratoniști din România și probabil mezinul cursei Transgrancanaria 360, ediția 2018. El și-a început cariera de alergător amator în Octombrie 2013, cu o cursă de maraton. Anul trecut a alergat 4 curse de peste 100 de km, toate reușite.

 

Mihai Șerban are 39 de ani și este de asemenea pasionat de ultra-alergarea montană. Cea mai lungă parcursă de el a fost de 200 de km. Este un amator de competiții internaționale, dorindu-și să descopere cât mai mulți munți prin concursurile de alergare montană de peste 100 de kilometri.

 

La Transgrancanaria 360, Claudiu aleargă singur de la începutul cursei, iar Mihai se găsește constant într-un grup de 3-4 alergători.

 

Le puteți urmări live progresul și le puteți trimite mesaje text de încurajare, aici:

https://tracktherace.com/es/transgrancanaria-2018-trans-360/race

 

Vremea este una dintre cele mai atipice pentru Insula recunoscută a avea excelente condiții meteo. Ieri a fost excesiv de cald, iar pentru astăzi și mâine prognozele indică ploaie și un nivel de precipitații mare, mai ales în zonele de munte unde cursa 360 este în plină derulare. Diferențele de temparatură într-o zi pot fi de până la 30 de grade Celsius, noaptea trecută fiind extrem de friguroasă.

 

Câștigătorii ediției de anul trecut sunt Peter Kienzl și Luca Papi, care au ales să treacă linia de finish împreună, după 56 de ore și 58 de minute de la start. Anul acesta, Peter Kienzl este în continuare lider de cursă, iar Luca Papi este momentan rezervat, probabil și pentru că Sâmbăta aceasta va lua startul într-o altă cursă (!). Diferența dintre cei 2 este de 35 de km.

Pe locul al doilea în acest moment se situează bulgarul Andry Gridin, aflat la 12 km de liderul Kienzl.

 

DETALII SUPLIMENTARE DESPRE TRANSGRANCANARIA 360

Este o provocare individuală, de în regim de auto-gestionare (269 km, 12.000 de metri diferență pozitivă de nivel). Cursa trebuie finalizată înainte de limita de timp de 100 de ore, iar participarea la această provocare este strict individuală.

Participanții trebuie să stăpânească anumite tehnici necesare pentru a fi acceptați în cursă: orientare, capacitatea de a se adapta la schimbările drastice ale condițiilor meteorologice, abilitatea de a asista alți alergători în caz de urgență, toleranța la oboseală și lipsa somnului și alimentației.

Cursa nu este marcată. Alergătorii trebuie să urmeze traseul pe care organizația îl anunță înainte de cursa.

Provocarea va fi finalizată în regie proprie. Alergătorii trebuie să își planifice propriile perioade de odihnă și orele de hrană. De-a lungul traseului, vor avea tabere de bază unde vor avea hrană și vor avea șansa să se odihnească.

Orice asistență externă primită de alergători pe traseu (în afara taberelor de bază), este pedepsită.

 

 

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *