fbpx
Claudiu Belețoiu: Interviu acordat publicației Semaine Sportif

Inițiatorul proiectului Sunt în formă, Claudiu, Belețoiu, ne povestește într-un interviu pentru Semaine Sportif ce sentimente trăiește un sportiv care participă la maratoane și curse montane, susținând totodată și diverse cazuri umanitare în cursele sale, dar și cum l-a ajutat sportul să prindă curaj pentru vorbitul în public.

-La ce vârstă ai început să participi la maratoane? Care sunt cele mai bune perfomanțe pe care le-ai obținut până acum?

Balkan Charity Challenge_2015_5
1000 Balkan Charity Challenge

Primul meu maraton l-am alergat în Octombrie 2013, cand aveam 22 de ani. Cele mai bune performanțe le împart pe categorii, în funcție de importanța lor ținând cont de criterii diferite. Dacă mă ghidez după grad de dificultate pot să aleg 2: 1000 Balkan Charity Challenge, au fost 1050 de km (aprox. 640 de bibicleta si 410 de alergare); am fost cel care a parcurs cel mai mult din această cursă în 2015, aprox. 1000 de km (din cauza erodării accelerate și exagerate mi-au lipsit 50 de km din totalul de 1050) și Marathon 7500, o cursă de 90 de km, cu timp limită de 35 de ore, cu o diferență de nivel de 7500 de m, în care trebuie să ajungi de 3 ori la Cabana Omu, ai urcare pe Jepii Mici și Bucșoiu(noaptea a fost pentru mine această urcare). Dacă ar fi să mă gândesc la aspecte care țin de împlinirea personală, pot spune că performanțele la care țin cel mai mult sunt cele ale persoanelor pe care le-am îndrumat în alergare, chiar dacă unii dintre cursanții mei au parcurs doar câțiva kilometri. Când vezi oameni care au dublul greutății normale că vin și sunt determinați să schimbe ceva în alegerile lor și fac asta alături de tine, având încredere în îndrumarea ta, este un sentiment deosebit!

Balkan Charity Challenge_2015_8
1000 Balkan Charity Challenge
Marathon 7500_2016_7
Marathon 7500

-Ai participat anul acesta la Retezat Sky Race. Cum te-ai simțit la prima ta competiție oficială de skyrunning?

Nu pot spune că au fost mari diferențe tehnice față de alte curse montane la care am mai participat. Se aleargă mult pe creste și accesul este mai dificil, mai îngust, e nevoie să fii atent. Dar m-am simțit foarte bine și am avut chiar privilegiul de mă bucura de peisaje mai multe decât de obicei. După 2 ani de alergare montană am început să trăiesc altfel experiențele, s-a acumulat destul de mult antrenament și siguranță în alergare. Înainte eram mult mai focusat (doar) pe traseu.

-Vei pleca alături de alți 3 oameni într-o cursă transoceanică in martie 2017. Poti sa ne spui despre ce este vorba si ce asteptari ai?

Atlantic Challenge este o competiție care cu siguranță te transformă radical și te face să reconsideri termenul “limite”. Mi-aș fi dorit tare mult să particip, m-am calificat la preselecția a 10 concurenți din aproximativ 250 înscriși, însă, din păcate, nu am trecut de această etapă. Cu siguranță îmi sunt rezervate alte experiențe mult mai potrivite pentru mine în perioada care urmează. Le urez succes tuturor celor care vor face posibilă această cursă, știu că urmează etape extrem de solicitante de pregătire.

-Faci parte din proiectul Speakers Club. Ce au în comun vorbitul in public cu sportul?

SPEAKERS CLUB Runners#2_4.06.2015_70

Da, am fost membru Speakers Club încă de la primele ediții ale activității Clubului, mi-a făcut plăcere să particip la atâtea evenimente frumoase organizate pentru comunitate. Vreme de 1 an am avut și un program numit Speakers Club Runners, care erau întâlniri gratuite de alergare pentru membri Clubului, dar la care puteau participa și persoane din exterior. Când vorbim de lucruri comune între sport și vorbit în public, în primul rând mă gândesc la depășirea unor limite – în cazul vorbitului în public sunt mentale, iar la sport sunt și fizice (mentalul joacă un rol foarte important și el). Iar în al doilea rând cred că putem vorbi de inspirație. Așa cum un discurs bun poate să te inspire, la fel face și o perfeormanță a unui sportiv pe care ajungi să îl adimiri.

SPEAKERS CLUB Runners#2_4.06.2015_65

-Cand ai descoperit pasiunea de a vorbi in public? Sau a venit mai mult ca o necesitate?

Am descoperit-o în 2014 mergând la Speakers Club și ascultând la început discursurile membrilor. Apoi am început să țin și eu prezentări. Ulterior mi-am dat seama că vorbitul în public chiar este o necesitate, pentru că sunt consultant de vânzări și cu ajutorul acestor cursuri și experiențe am putut să mă prezint mult mai bine în fața clienților mei, iar o parte din rezultatele mai bune pe care le-am avut în vânzări se datorează și faptului că am fost capabil să comunic mai cu impact.

-Ce te-a motivat să demarezi proiectul “Sunt în formă”?

Sunt in forma_logo

Sportul este regele unei vieți pline de energie și echilibru. Îmi doresc ca tot mai mulți oameni să experimenteze schimbarea vieții personale prin intermediul sportului, de aceea am creat acest program care este menit să îi facă pe cei care se alfă la prima etapă în alergare, să înceapă corect de la bun început. La rândul meu am primit consiliere când am făcut primii pași în ale alergării, iar într-un punct am simțit că este momentul să ofer înapoi din ceea ce am acumulat. Mulți oameni fac greșeli grave în alergare (de la neglijarea echipamentului, până la respirație neadecvată, lipsa unei hidratări necorespunzătoare, cadență nepotrivită etc.) – în toți acești ani am învățat lucruri pe care îmi doresc să le împărtășesc cu alții, pentru a-i ajuta să evite să descopere pe propiile “picioare” efectele negative. Pe viitor programul va avea mai multe etape: Sunt în formă naturală (program destinat începătorilor, cei neinițiați în alergare – acesta va fi în continuare gratuit; sesiunile se țin Joia, bilunar, de la ora 6.00, pe Stadionul Dinamo), Sunt în formă bună (vor fi sesiuni de alergare de grup, ghidate de mine personal și asistate și de un program online),Sunt în formă maximă (vor fi sesiuni de alergare 1 la 1 și voi lucra dedicat cu o singură persoană; este un program destinat celor care își doresc focus concentrat pe rezultate și sunt dispuși să investească pentru acest lucru).

-Am remarcat faptul că ai intreprins multe acțiuni de caritate pentru diverse cazuri sociale și că încerci sa dezvolți această cultură în România. Cum se situează România privind actele de caritate comparativ cu alte țări?

Caritate_Claudiu si Dragos

Da, la fiecare cursă la care particip am asociat o cauză socială. Domeniile alese de mine au fost sportul și sănătatea. Pentru aceste acțiuni am fost și nominalizat ca finalist în cadrul Galei Voluntarul Anului 2015, la categoria Sport. Mi-ar plăcea ca toți sportivii să facă această alegere. Din păcate nu se întâmplă într-un procent mare, dar cred ca tendința se conturează frumos spre creștere. Legat de alte țări, din păcate nu cunosc sistemele deFund Raising de afară ca să pot compara. Am început să merg și la curse în afara țării, așa că în câțiva ani am șansa de a-mi forma o opinie pertinentă.

-Cum a fost experiența Balkan Charity Challenge?

Balkan Charity Challenge_2015_7

A fost cea mai grea cursă de până acum. Pe lângă efortul fizic, mobilizarea mentală de care este nevoie să dai dovadă este uriașă. 11 zile trebuie să te trezești apt să o iei de la capăt, chiar dacă zi după zi se acumulează oboseală cruntă. Și acum resimt efectele din punct de vedere fizic, la aproape 1 an. Mă bucur că am rezistat până la final, asta mi-a conferit încredere că sunt un luptător de cursă lungă.

Balkan Charity Challenge_2015_1

-Cum ar fi viața ta fără sport?

Pentru că misiunea mea personală este legată de sport, pot spune că viața mea ar fi ca a unui om care nu trăiește cu adevărat, ci supraviețuiește la suprafața lururilor, departe de ceea ce este în esență. Nu cred că mi-am adresat cu adevărat această întrebare. Nu există opțiunea aceasta pentru mine. Cred că suntem făcuți pentru mișcare, în sensul că așa am fost proiectați. Când suntem mici suntem cea mai mare parte a timpului în mișcare și tot atunci avem cea mai mare energie, oare de ce.

-Transmite-ne un mesaj publicației noastre, Semaine Sportif.

Echipei redacționale îi transmit mulțumiri pentru interesul acordat activității mele și comunității Sunt în formă, iar cititorilor le transmit: nicio zi fără sport, pentru a fi în formă!

Zilele acestea, în perioada 19-26 august, Claudiu are 3 proiecte importante:

  •  summit (atingerea vârfului, expediție 19-22 August)
  •  proba TDS de 120 de km alergare montană în cadrul UTMB (Ultra Trail du Mont Blanc)
  • 24-25 August (proba cu termen limită 33 de ore) – susținerea sănătății și a proiectului SOS, o viață de copil, pentru ajutor umanitar de urgență (medicamente oncologice sau adjuvante, care lipsesc momentan din spitale sau chiar din țară)
Claudiu Belețoiu a atins azi, 22 august, ora 8:00 A.M. vârful Mont Blanc.
Claudiu Belețoiu a atins azi, 22 august, ora 8:00 A.M. vârful Mont Blanc.

Vârful Mont Blanc deja l-a atins azi de dimineață la ora 8:00 A.M. Echipa Semaine Sportif îi transmite sincere felicitări lui Claudiu.

Surse foto: Arhiva personală

Sursă articol: www.semainesportif.com/ro

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *