fbpx
Cine sunt alergătorii români extrași la Tor des Géants 2018

Cine sunt alergătorii români extrași la Tor des Géants 2018

Aflat pe lista celor mai 5 dificile curse de alergare din lume, Tor des Géants va ajunge anul acesta la ediția cu numărul 9, urmând să aibă loc între 9 și 16 Septembrie. Alergarea montană de 330 de kilometri dintr-o singură bucată este nevoie să se încadreze în 150 de ore, în tot acest interval atleții având libertatea de a-și gestiona după propria strategie orele de odihnă.

În afară de lungimea cursei, dificultatea acesteia este sporită și de enorma diferență de nivel: 24.000 de metri. Cei care fac calcule rapide afirmă adeseori că e ca și cum ai urca de 3 ori pe Everest – diferența este că nimeni dintre cei care urcă pe Everest nu pleacă de la nivelul mării. Deci nu e ca și cum ai urca “doar” de 3 ori pe Everest, ci poate de 6-7. Concurenții aleargă permanent la altitudinea de peste 2.500 de metri, cel mai înalt punct al traseului fiind situate la altitudinea de 3.300 de metri.

Concursul a luat naștere după o idee a lui Cyril Fondeville, un alergător francez, organizator și promotor de curse extreme în zonele cele mai fascinante și dificile din lume și face parte din proiectul 5Legends, care include 5 dintre cele mai dificile curse de anduranță de trail din lume. Toate au lungimea traseului de peste 300 de km și au loc pe suprafețe foarte diferite (nisip, stâncă, stepă, mlaștină, gheață), la temperaturi între +40° și -50°. Însă cea mai mare încercare pentru concurenți o constituie privarea de somn, care le slăbește multora rezistența psihică.

Pentru TDG, anul acesta, organizatorii au confirmat participarea alergătorilor din România, astfel (cu verde cei confirmați, cu alb cei care nu au fost extrași prin tragerea la sorți):

La concurs participă și Alex C. Petruț, un alergător român care va concura din partea Italiei, țara în care locuiește în prezent.

Detalii complete, aici.

 

Iată și un scurt istoric al prezenței alergătorilor români la TDG:

2013

Șerban Chiurlea

 

2014

Adrian Toma

 

2015 (an în care cursa a fost oprită)

Adrian Toma

Viorica Henry  (reprezentantă a Moldovei, dubla cetățenie)

Tiberiu Useriu

Cosmin Andrei Coca

 

2016

Tiberiu Ușeriu

Adrian Toma

Viorica Henry  (reprezentantă a Moldovei, dubla cetățenie)

Interviul cu Adrian Toma și Viorica Henry după cursa din 2016, poate fi urmărit aici:

http://radiocluj.ro/2016/10/18/2-romani-au-terminat-cel-mai-greu-maraton-montan-din-europa/

 

2017

Alex C. Petruț (finisher)

Corneliu Buliga (finisher)

Bogdan Iovu (retras la km 151)

Tiberiu Ușeriu (restras la km 81)

 

Alex C. Petruț este alergătorul care a reușit cea mai bună clasare a unui român în această cursă, dintre toate participările (prima oară s-a participat la această cursă din partea României în 2013). “Nu știu ce se poate întâmpla pe parcursul a 330 km, dar cu siguranță mă voi emoționa, voi plânge, mă voi lupta cu mintea și somnul, voi avea timp să stau mai mult cu mine”, declara Alex Cosmin Petruț pentru SUNT ÎN FORMĂ înainte de începerea cursei. După toate aparențele, a avut parte de toate acestea. Alex a avut nevoie de 98 de ore, 48 de minute și 33 de secunde pentru a trece linia de finish.

 

În 2017, câștigătorul cursei a fost JAVI DOMINGUEZ, din Spania, care s-a clasat pe prima poziție cu un timp de 67 ore 52 de minute și 15 secunde, acesta fiind de altfel și un record oficial de concurs.

Pe locul 2 a venit câștigătorul TDG de anul trecut, OLIVIERO BOSATELLI, cu un timp mai bun cu 6 ore față de cel înregistrat anul trecut, 69 de ore, 16 minute și 19 secunde.

Recordul anterior al cursei fusese stabilit în 2013, de către spaniolul Iker Karrera, 70 de ore 4 minute și 15 secunde.

La feminin, prima clasată în 2017 a fost Lisa Borzani, locul 11 la general și prima poziție la feminin, cu un timp de 89:40:24.

 

Un articol de: Eliza Nițescu

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *