Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/totulest/sunt-in-forma.ro/wp-content/plugins/essential-grid/includes/item-skin.class.php on line 1041

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/totulest/sunt-in-forma.ro/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2364

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/totulest/sunt-in-forma.ro/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2368

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/totulest/sunt-in-forma.ro/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3169
Arc peste Carpați. Peste 1500 de km de alergare montană în 3 săptămâni. - Sunt în Formă
Warning: preg_replace(): Compilation failed: escape sequence is invalid in character class at offset 4 in /home/totulest/sunt-in-forma.ro/wp-content/plugins/booked/includes/general-functions.php on line 19

Warning: A non-numeric value encountered in /home/totulest/sunt-in-forma.ro/wp-content/themes/equestrian-centre/fw/core/core.reviews.php on line 214

Warning: A non-numeric value encountered in /home/totulest/sunt-in-forma.ro/wp-content/themes/equestrian-centre/fw/core/core.reviews.php on line 214
Arc peste Carpați. Peste 1500 de km de alergare montană în 3 săptămâni.

Arc peste Carpați. Peste 1500 de km de alergare montană în 3 săptămâni.

Un interviu cu ultramaratonistul Andrei Sovereșan

 

SUNT ÎN FORMĂ: Dragă Andrei, în primul rând vrem să îți mulțumim tare mult că ai avut amabilitatea să ne acorzi câteva minute pentru acest interviu, mai ales că știm că timpul tău este limitat, în special zilele acestea. Ce pregătești mai exact? Am aflat că ai pus la cale un proiect de proporții ce presupune alergare montană. Ne spui mai multe?

ANDREI SOVEREȘAN: Pregătesc un proiect prin care o sa alerg întregul Arc al Carpaților, pornind pe 1 Iulie din Sighetul Marmației și terminând la Orșova, cu scopul de a strânge fonduri pentru Asociația 1Leu, care își propune construirea unui spital pentru copii bolnavi de cancer.

SUNT ÎN FORMĂ: Noi avem câteva date despre Andrei Grațian Sovereșan. Născut la Cugir, face studii în Cluj Napoca, are 24 de ani, iubește alergarea și muntele. Și despre această calitate a ta, aceea de alegător, ne dorim să aflăm mai multe de la tine în acest interviu. Care a fost, pe scurt, legătura ta cu alergarea de-a lungul vieții?

ANDREI SOVEREȘAN: De mic am fost o persoană activă. În școala generală am încercat să joc fotbal și handbal, dar cel mai mult m-a atras orientarea sportivă. Din pacate, în Romania orientarea nu este prea importantã, iar concursurile erau destul de rare. După ce am ajuns la facultate am cam lăsat sportul pe planul secund, dar în anul 2013 am descoperit alergarea montană. Din 2014 am început să mă antrenez constant și mi-am propus să ajung la UTMB. De atunci am crescut treptat de la curse de semimaraton la maraton, iar în final la ultramaraton. Am participat la UTMB anul trecut. Am fost al doilea român care a terminat cursa de 171.1 km, în 36 de ore și 19 minute.

SUNT ÎN FORMĂ: Care sunt cursele tale preferate? Pe ce distanțe și pe ce suprafețe?

ANDREI SOVEREȘAN: Cursele mele preferate sunt cele lungi, unde pe lângă efortul fizic apare și efortul psihic și în care reușești să îți testezi limitele. Îmi plac cursele tehnice, cu diferențe de nivel mari, care se desfășoară în zone în care nu am mai ajuns niciodată.

 

SUNT ÎN FORMĂ: Care este cel mai rău lucru legat de alergare? Dar cel mai bun?

ANDREI SOVEREȘAN: Cel mai rău lucru legat de alergare este că de multe ori nu ai timp de alte lucruri care sunt mult mai importante, iar cel mai bun lucru este că ai ocazia să cunoști o mulțime de oameni foarte de treabă.

 

SUNT ÎN FORMĂ: Care este alergătorul tău favorit și de ce?

ANDREI SOVEREȘAN: Nu am un alergător preferat, dar îl admir pe Robert Hajnal pentru evoluția pe care a avut-o și pe Tibi Ușeriu pentru ambiția și rezistența de care dă dovadă.

 

SUNT ÎN FORMĂ: Care este diferența principală între Andrei Sovereșan de la începutul unei curse față de Andrei Sovereșan la finsh?

ANDREI SOVEREȘAN: Eu sper că nu e nici o diferență între mine, cel dinaintea unei curse, eu, cel din timpul cursei și eu după cursă.

SUNT ÎN FORMĂ: Cum și când ai luat hotărârea de a crea proiectul Arc peste Carpați și ce presupune, mai exact?

ANDREI SOVEREȘAN: Ideea i-a venit prietenei mele (Angela Katona) anul trecut, iar din Ianuarie  am început sa ma antrenez serios și să studiez potențialul traseu.

 

SUNT ÎN FORMĂ: Care este distanța totală pe care o vei parcurge și ce timp ți-ai propus?

ANDREI SOVEREȘAN: După ce am creat track-urile GPS și le-am încărcat pe Movescount mi-au ieșit aproximativ 1200km, dar cu rătăcirile și devierile de la traseu pentru a ajunge la unele cazări sau la unele obiective turistice probabil că voi trece de 1500 km. Mi-am propus să termin cam în 3 săptămâni, dar nu o să mă grăbesc. Vreau să mă bucur de traseu.

 

SUNT ÎN FORMĂ: Cum te vei odihni și cum te vei alimenta în tot acest timp? Ai un sprijin tehnic, te ajută cineva cu lucruri care țin de logistică?

ANDREI SOVEREȘAN: Din fericire o să dispun de suport tehnic în câteva puncte. Acolo voi avea echipa tehnică ce mă va ajuta să dorm la pensiuni sau în cort.Tot ei mă vor ajuta și cu mâncarea gătită. Între aceste puncte alimentația mea va consta în mare parte din geluri și batoane, iar pentru odihnă voi avea un mini hamac și folii de supraviețuire.

SUNT ÎN FORMĂ: Cum putem să te susținem pe traseu? Ai publicat de curând o listă cu puncte principale din traseu (cu acces auto), dar cum pot ști cei care vor să te întâmpine când să te aștepte în acele puncte?

Baia Borsa

Borsa

Pasul Rotunda

Vatra Dornei

Brosteni

Statiunea Durau

Telec

Cheile Bicazului

Lacul Rosu

Pasul Ghimes

Valea Uzului

Pasul Oituz

Lunca Jaristei

Cabana Ciucas

Pasul Bratocea

Busteni

Moeciu

Turnu Rosu

Baraj Oasa(Transalpina)

Petrosani

Vulcan

Lupeni

Herculane

Orsova

ANDREI SOVEREȘAN: Mi-ar fi foarte ușor dacă pe segmente de traseu voi fi însoțit de alți alegători. Din păcate, nu mi-am stabilit un număr fix de km pe care să-i parcurg pe zi, așa că data și ora când voi ajunge în aceste puncte cu acces auto nu o știu de pe acum. Din fericire, voi avea cu mine un dispozitiv de monitorizare care la două minute jumătate transmite locația exactă în care sunt. Acesta este linkul la care voi putea fi urmărit live.

SUNT ÎN FORMĂ: Care sunt obiectivele tale legate de acest proiect? Ce îți dorești să obții, de fapt?

ANDREI SOVEREȘAN: În primul rând vreau să mă testez pe mine și cred că va fi și un antrenament foarte bun pentru viitoarele ultramaratoane la care voi participa. Totodată, prin nebunia asta vreau să atrag atenția asupra nevoii construirii unui spital pentru copiii bolnavi de cancer. Am creat deja o campanie de donații pe Galantom și toți cei care vor să ajute la ridicarea spitalului copiilor, pot să doneze aici.

 

SUNT ÎN FORMĂ: Este prima oară când se încumetă cineva la o astfel de provocare? Știm că anul trecut Robert Hajnal și Adrian Udeanu au fost împreună (pe anumite intervale) pentru traversarea Orientalilor, însă ceea ce ți-ai propus tu presupune coordonate mult mai ample.

ANDREI SOVEREȘAN: Ideea de a traversa Arcul Carpatic nu e deloc originală. Există chiar și un grup de oameni iubitori ai muntelui care au luat-o la pas o vară întreagă pe creastă, dar și o asociație care lucrează la proiectul Magistrala Carpaților, prin care vor să creeze un traseu ce străbate toți Carpații românești. Nici pentru alergare nu e chiar originală ideea. Știu despre ceea ce au făcut Robert si Adelin. Originalitatea proiectului Arc peste Carpați constă în distanța și modul de parcurgere al traseului: Lucian Cliniciu a traversat Carpații, dar au fost porțiuni pe care le-a străbătut cu schiurile.

 

SUNT ÎN FORMĂ: Știm că alegi și pentru o cauză nobilă. În ce constă și cum pot contribui cei care vor să doneze?

ANDREI SOVEREȘAN: Îmi doresc ca prin acest proiect să strâng fonduri pentru Asociația 1 Leu care își propune să construiască un spital pentru copii bolnavi de cancer. Cei care vor să doneze o pot face pe platforma de fundraising Galantom; evenimentul Arc peste Carpați poate primi donațiile la acest link.

 

SUNT ÎN FORMĂ: Mult succes în proiectul care ia startul pe 1 Iulie și fii sigur că te vom urmări la fiecare pas!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *