fbpx
Andrei Gligor țintește top 10 la Grand to Grand Ultra (USA)

Andrei Gligor țintește top 10 la Grand to Grand Ultra (USA)

Andrei Gligor aleargă în 7 deşerturi pentru a împăduri 7 hectare în România

Între 2017 şi2019, ultramaratonistul Andrei Gligor aleargă 2045 km la şapte dintre cele mai dificile curse de anduranţă din lume, încercând să tragă un semnal de alarmă privind deşertificarea sudului ţării şi să mobilizeze opinia publică să se alăture unui proiect de impact pentru generaţiile viitoare, Pădurea Copiilor.

Prima cursa din circuitul CaliVita 7 Deserts s-a desfășurat la sfârșitul lunii Aprilie, în cel mai vechi deșert din lume, deșertul Namib, acolo unde Andrei a alergat 250 km la temperaturi ce au depășit adeseori 40-45 de grade. A fost doar începutul unei serii de curse extreme pe toate cele 7 continente,  pe care sportivul îşi doreşte să o finalizeze în următorii doi ani.

Cursa din Namibia nu a fost una deloc ușoară pentru Andrei, care înainte cu trei săptămâni de plecare, a descoperit un chist parameniscal la genunchiul stâng, ceea ce i-a dat peste cap toate planurile pe care și le făcuse pentru acea cursă. Chiar și în aceste condiții, el a terminat cei 250 km pe locul 11 în clasamentul general și 6 la categoria de vârstă 30-39 de ani.

“Stând și derulând acum filmul celor petrecute timp de o săptămâna în deșert, realizez că întreaga cursă a fost un rollercoaster de emoții. Și dacă profilul cursei a fost destul de plat, neavând diferență semnificativă de nivel, profilul emoțiilor a fost mai ceva decât cel mai greu ultramaraton montan pe care l-am alergat până acum. M-am bucurat, am plâns de durere, am simțit frustrare, neputința, pentru ca apoi să mă bucur din nou și tot așa, kilometru cu kilometru, pas cu pas, până la linia de finish.”

A urmat, în luna Iunie, Gobi March: 250km de alergare în deșertul Gobi, la granița dintre China și Mongolia. A fost o cursă în care Andrei a avut reale probleme din cauza altitudinii, primele patru etape desfășurându-se între 2200m-2900m. În pofida dificultăților de aclimatizare, sportivul a reușit din nou să se claseze pe poziția 11 în clasamentul general și 6 la categoria de vârsta 30-39 de ani.


“Gobi March a fost pentru mine o cursă total diferită de Sahara Race (Namibia) prin prisma diversitatii reliefului, dar și a diferentelor de temperatura de la o zi la alta. Nu degeaba este denumita de organizatori cursa celor patru anotimpuri. Ma bucur, totusi, ca am reusit o clasare destul de buna in conditiile date, iar asta nu ma face decat sa privesc increzator catre cea de-a treia cursa din circuit, cea din Statele Unite, de pe 24 Septembrie”.

Va fi probabil una dintre poveștile pe care le va spune cu mândrie fiicei lui și mai târziu nepoților lui. Andrei Gligor, ultramaratonist pentru fapte bune, va străbate în pas alergător 7 deșerturi și va strânge resurse pentru plantarea şi îngrijirea de puieți pe 7 hectare de teren degradat din sudul României.

“În ultimii 6 ani am alergat peste 20.000 kilometri şi am dedicat majoritatea curselor la care am participat unor cauze care îmi sunt aprope de suflet. Şi cred cu tărie că la finalul zilei nu este vorba doar despre o medalie frumoasă agăţată la gât, ci despre ceea ce poţi da înapoi comunităţii. Iar dacă în drumul meu reuşesc să inspir oamenii să-mi calce pe urme, atunci efortul meu nu va fi în zadar. Ştiu că aventura în care pornesc acum nu va fi deloc una uşoară, însă sunt hotărât să duc acest proiect la capăt iar în urma lui să rămână satifacţia că o pădure tânără se va naşte în sudul României, de beneficiile căreia vom avea parte cu toţii peste ani”.

 

De la întoarcerea din Gobi, Andrei s-a pregătit intens pentru Grand to Grand Ultra, 273km de alergare în 6 etape in desertul Nevada. El va lua startul pe 24 septembrie de pe inelul de nord al Marelui Canion si va trece linia de sosire pe Grand Staircase, la altitudinea de 2600m.

 

“Terenul pe care se alerga va fi extrem de variat: de la dune de nisip, canioane inguste, campuri cu bolovani, precum si pasaje tehnice cu stanca unde accesul se face cu ajutorul corzilor.  Ma simt insa in forma, genunchiul nu mai doare si sper ca voi putea sa-mi iau de pe cap cifrele astea doua: 11 la general si 6 la categorie.  Merg la Grand to Grand Ultra pentru o clasare in primii 10.”

 

Andrei a început să alerge în urmă cu 6 ani, după ce s-a refăcut în urma unei operaţii de ruptură de menisc. Până atunci nu alergase deloc. Însă a fost de ajuns să treacă linia de sosire a primului său maraton (Atena 2011) pentru a se îndrăgosti iremediabil de alergarea pe distanţe lungi. De la distanţa clasică a maratonului (42 de kilometri si 195 m) Andrei şi-a îndreptat atenţia spre curse din ce în ce mai dificile, cu sau făra diferenţa de nivel, pe teren accidentat sau pe plat, multe dintre ele de peste 100km.

În 2015, el s-a aventurat în cea mai dificilă  cursă de până atunci – Marathon de Sables – 250 de km sub arșița deșertului saharian, în regim de autosuficiență, pe care a reușit să îi parcurgă de la prima participare.  Sportivul a semnalat pericolul deșertificării suprafețelor din sudul ţării, unde există doar 5% din necesarul de 20% de suprafață împădurită. El a ales să dedice cursele sale strângerii de fonduri pentru Pădurea Copiilor, cu scopul plantării şi îngrijirii de noi păduri care să reechlibreze factorii de mediu.

Pentru următorii doi ani Andrei Gligor și-a propus un proiect extrem de îndrăzneț și anume să alerge pe fiecare dintre cele șapte continente, într-unele dintre cele mai dificile curse de anduranţă în regim de autosuficiență din lume, cu distante cuprinse între 250km și 522km.

La cursele de acest tip concurenţii aleargă timp de o săptămâna sau mai bine, cu un rucsac în spate, cântărind aproximativ 10kg, în care au toată mâncarea și echipamentul necesar supravieţuirii în deşert, organizatorii punând la dispoziție doar apă şi la nevoie, asistenţă medicală.

CaliVita 7 Deserts este programul său de competiție  pentru următorii doi ani. El se antrenează în ritm alert în fiecare zi, atat cat ii permite timpul, înainte și după programul de serviciu – lucrează în domeniul IT. Exclusiv pentru acest proiect Andrei a alergat nu mai puţin de 3000km din luna august 2016 şi până în prezent.

Dupa, Grand to Grand Ultra, in vara anului 2018, atletul va trece prin peisajele fascinante ale traseului Fire& Ice din Islanda (250km), cu ghețari, dune și zone vulcanice. În toamna anului 2018, Andrei va participa la ultramaratonul din deșertul Atacama, Chile (250km), cel mai arid deșert din lume și apoi The Last Desert, Antarctica (250km), la temperaturi de -30 de grade. În 2019, sportivul va avea de parcurs 522 de km în Australia, traseul cel mai lung din toate cele șapte curse. Vor fi în total 2045 de kilometri alergați pe toate cele 7 continente, într-unele dintre cele mai ostile medii de pe planeta. (https://www.youtube.com/watch?v=vJ3Uq2jXrh0)

Andrei Gligor încurajează o atitudine proactivă cu privire la ameliorarea problemelor de mediu și încurajează contribuția pentru misiunea sa de a împăduri 7 hectare de teren. După ce trece linia de finish, el își povestește cu sinceritate experiențele pe site-ul personal: http://andreigligor.ro/ .

Asociația Pădurea Copiilor și-a propus împădurirea a cât mai multe suprafețe degradate din sudul Romaniei, prin educarea şi implicarea comunităților locale.

Fii alături de Andrei şi Pădurea Copiilor şi alege să împădurești!

Andrei este susținut in proiectul sau de: CaliVita Romania – sponsor principal

XNutrition Romania, CEP Romania, Quantum Sport, Explore Sport, Stem Sure, Doctor MIT, Running Mag, Garmin, Trisport

Contact:

Andrei Gligor                                                  Razvan Chiriac

andrei.gligor@gmail.com                           shiraq7@gmail.com

0729.308.572                                                  0724.313.481

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *