fbpx
Andrei Gligor reușește cel mai bun rezultat din carieră la Grand to Grand Ultra

Andrei Gligor reușește cel mai bun rezultat din carieră la Grand to Grand Ultra

 

Luna Octombrie a acestui an i-a adus sportivului de anduranță Andrei Gligor cea de a treia victorie în proiectul său CaliVita 7Deserts și totodată cel mai bun rezultat din palmares. Creat din dorința de a trage un semnal de alarmă asupra deşertificării din sudul ţării, proiectul presupune ca sportivul să alerge la 7 din cele mai dificile curse din lume (câte una pe fiecare continent), pentru a mobiliza opinia publică să susțină un program de impact pentru generaţiile viitoare, Pădurea Copiilor.

Dacă lunile Aprilie și Iunie l-au găsit pe Andrei alergând în Namibia și China, sportivul a marcat cel de al treilea episod al proiectului său cu o participare la Grand to Grand Ultra, o alergare de 273 de km în deșertul din Utah și Arizona, în America de Nord.

Astfel, cel de al treilea episod al proiectului susținut de CaliVita, i-a adus lui Andrei și cea mai bună clasare de până acum în cursele de anduranță pe care și le-a adăugat în palmares: deși obiectivul său inițial a fost de clasare în primii 10, Andrei a reușit chiar din prima zi să fie printre primii în clasament, iar etapele din  următoarele zile  l-au adus din ce în ce mai în față în clasament. La finalul concursului, Andrei și-a adjudecat locul 7 la general și locul 2 la categoria sa de vârstă. “Am vrut să-mi iau de pe cap 2 numere: 11 și 6, fiind pozițiile de clasificare (la general, respectiv categorie), reușite nu doar la Sahara race, ci și la Gobi March”.

La cursa desfășurată în peisajul pitoresc al Marelui Canion au luat startul 120 de alergători, însă, din păcate, condițiile dure de concurs au făcut ca un sfert dintre aceștia să renunțe la cursă – în final, doar 92 de concurenți au trecut linia de finish la Grand to Grand Ultra.

Cursele la care alerg eu, circuitul de curse extreme, presupun alergarea în regim de auto-suficiență: practic alergi în spate cu un rucsac în care ai toată mâncarea, echipamentul, produsele de igienă personală, pentru o săptămână, cât ține cursa. Organizatorii îți pun la dispoziție doar apă, adăpost pe timpul nopții și ajutor medical la nevoie. Principalul obstacol într-o astfel de cursă este lipsa de recuperare: faptul că după etapa din prima zi, a doua zi o iei de la capăt și tot așa. Practic, după prima zi de concurs, lupta se mută în plan mental. Iar în acest plan te poți remonta gândindu-te la cauza pentru care alergi și la cei apropiați. Cel mai dificil obstacol fizic și mental pentru mine a fost când m-am aflat foarte aproape de a spune stop unei curse, în 2016, la Marathon des Sables, când am rămas fără apă la temperatura de 55 de grade. Timp de 10 minute am stat așezat pe o piatră, fiind convins că nu vreau să merg mai departe, dar în final m-am mobilizat și am terminat etapa din acea zi, iar apoi concursul.”

 

Andrei s-a pregătit intens pentru Grand to Grand Ultra și cei 273 de km de alergare în 6 etape în deșertul Nevada. El a luat startul cursei pe 24 Septembrie, de pe inelul de nord al Marelui Canion și a trecut linia de sosire pe Grand Staircase, la altitudinea de 2.600 m. Terenul pe care se aleargă la această cursă este unul extrem de variat: de la dune de nisip, canioane înguste, câmpuri cu bolovani, până la pasaje tehnice cu stancă, unde accesul se face cu ajutorul corzilor.

La Grand to Grand, în afară de dificultatea traseului și a condițiilor de vreme, Andrei a mai avut de luptat cu privarea de somn (diferența mare de fus orar a făcut să doarmă bine doar 1-2 nopți din toate cel petrecute în Statele Unite), precum și accidentările din zilele de concurs (cea mai notabilă a avut loc în etapa a II-a, la km 4, când și-a lovit ambii genunchi și antebrațul).

Etapa a III-a  adus cu sine 84 de km de parcurs și o experiență nouă și dificilă pentru Andrei: „A fost de departe cea mai grea etapă lungă din toate cursele pe care le-am făcut până acum. Și asta din cauza terenului pe care am alergat, care în proporție de 75% înseamnă nisip fin (din acela în care ți se afundă piciorul până la gleznă). Cine ar fi crezut că o etapă care era descrisă ca fiind una cu relief divers, se va transforma într-una atât de greu de parcurs? Am avut de toate (munți, dealuri, canioane, pajiști cu cactusi), însă toate aveau mai devreme sau mai târziu de-a face cu nisipul. Știți pozele acelea cu munții și dealurile roșiatice din jurul Marelui Canion? Cine și-ar imaginat că odată ce urci pe stânci, sus, pe platou, e plin de nisip?  La fel și potecile care coboară. Peisajele, în schimb, îți tăiau respirația.”

Etapa a IV-a l-a făcut pe Andrei Gligor să apese pedala de accelerație și să termine al șaptelea în acea zi. A avut din nou prilejul să întâlnească peisajele uimitoare ale canioanelor înguste. În această zi am avut pe traseu o porțiune de urcat pe stânci cu frânghia, o zonă în care puteam jura că sunt în jungla amazoniană și trebuie să îmi fac loc cu maceta ca să trec, coborâri tehnice pe pietriș, urcări interminabile pe nisip.

În ultima etapă a concursului, Andrei a decis să alerge împreună cu un sportiv din Africa de Sud, lucru care i-a făcut pe ambii să mai urce câte o poziție în clasament, datorită susținerii reciproce cu care s-au motivat în ultima zi.  Am învățat o lectie tare importantă, și anume că de multe ori în astfel de curse, prietenia e mai importantă decât competiția. Azi nu doar că am mai câștigat o poziție in clasament, ci am câștigat și un prieten pe viață!

Grand to Grand Ultra i-a adus astfel lui Andrei Gligor nu doar cea mai bună clasare din cariera de sportiv amator, ci și experiențe memorabile alături de oameni care i-au devenit prieteni. Atenția lui se îndreaptă acum spre cele 3 competiții din anul 2018, curse pentru care deja și-a început pregătirea.

Andrei Gligor s-a apucat de alergare acum 6 ani, paradoxal, în urma unei accidentări: a suferit o ruptură de menisc la genunchiul stang. La sala la care făcea recuperarea o colegă i-a povestit despre toate emoțiile pe care le-a simțit la primul său maraton, cel de la New York, așa că și-a dorit să încerce și el senzațiile. A făcut acest lucru și a fost dragoste la prima alergare (Maraton Atena 2011). După primul maraton și-a dat seama că în afara de medalie își dorește să dea ceva înapoi comunității. Astfel a început și povestea alături de Pădurea Copiilor, împreună cu care își dorește să readucă la viață vlăstarii Vlăsiei. Sportivul a semnalat pericolul deșertificării suprafețelor din sudul ţării, unde există doar 5% din necesarul de 20% de suprafață împădurită. El a ales să dedice cursele sale strângerii de fonduri pentru Pădurea Copiilor, cu scopul plantării şi îngrijirii de noi păduri care să reechlibreze factorii de mediu.

În 2015, Andrei Gligor s-a aventurat în cea mai dificilă  cursă a sa de până atunci – Marathon de Sables – 250 de km sub arșița deșertului saharian, în regim de autosuficiență, pe care a reușit să îi parcurgă de la prima participare.

În ultimii 6 ani, Andrei a alergat peste 20.000 kilometri şi a dedicat majoritatea curselor la care a participat unor cauze care îi sunt aprope de suflet.

Andrei Gligor se antrenează în susținut în fiecare zi, atât cât îi permite timpul, înainte și după programul de lucru – activează în domeniul IT. Exclusiv pentru acest proiect, Andrei a alergat nu mai puţin de 3.500 km din luna August 2016 până în prezent.

 Următorii 2 ani îl vor găsi pe Andrei Gligor alergând pe alte 4 continente ale lumii, pentru a finaliza proiectul CaliVita 7 Deserts, într-unele dintre cele mai dificile curse de anduranţă în regim de autosuficiență din lume, cu distanțe cuprinse între 250km și 522km.

CaliVita 7 Deserts este programul său de competiție  pentru următorii doi ani.

Iată și calendarul 7 Deserts, așa cum a fost el construit de Andrei Gligor:

2017

Aprilie, Sahara Race (Namibia, 250 km)

Clasare: locul 11 la general, locul 6 la categoria de vârstă

În Namibia Andrei a avut provocări medicale. Un chist parameniscal descoperit la genunchiul stâng, înainte cu două săptămâni de a pleca la Sahara Race, a făcut ca toată desfășurarea cursei să fie una foarte dificilă, pentru că problema cu genunchiul a persistat în toate etapele de concurs.

Iunie, Gobi March (China, 250 km)

Clasare: locul 11 la general, locul 6 la categoria de vârstă

Gobi March a fost o cursă total diferita de Sahara Race (Namibia), prin prisma diversității reliefului, cât și a diferențelor de temperatură de la o zi la alta. Nu degeaba această cursă este denumită de organizatori cursa celor patru anotimpuri. A fost o cursă în care Andrei a avut reale probleme din cauza altitudinii, primele patru etape desfășurându-se între 2.200 m – 2.900 m, temperaturi ce au depășit adeseori 40-45 de grade.

Octombrie, Grand to Grand Ultra (273 km)

Clasare: locul 7 la general, locul 2 la categoria de vârstă

2018

August, Fire& Ice Ultra (Islanda, 250 km, cu ghețari, dune și zone vulcanice)

Septembrie, Atacama Crossing Chile (Chile, 250 km, cel mai arid deșert din lume)

Noiembrie, The Last Desert (Antarctica, 250 km, la temperaturi de -30 de grade)

2019

The Track Race (Australia, 522 km)

 Andrei Gligor încurajează o atitudine proactivă cu privire la ameliorarea problemelor de mediu și contribuția pentru misiunea sa de a împăduri 7 hectare de teren.

După fiecare finish important, el își povestește cu sinceritate experiențele pe site-ul personal: http://andreigligor.ro/ .

Asociația Pădurea Copiilor și-a propus împădurirea a cât mai multe suprafețe degradate din sudul Romaniei, prin educarea şi implicarea comunităților locale.

Fii alături de Andrei şi Pădurea Copiilor şi alege să împădurești! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Andrei Gligor este susținut în proiectul său de: CaliVita Romania – sponsor principal

XNutrition Romania, CEP Romania, Quantum Sport, Explore Sport, Stem Sure, Doctor MIT, Running Mag, Garmin, Trisport

Contacte:

Andrei Gligor (curse & antrenamente)      Răzvan Chiriac (fundraising)             Eliza Nițescu (marketing &PR)

andrei.gligor@gmail.com                               shiraq7@gmail.com                             eliza@sunt-in-forma.ro

0729.308.572                                                     0724.313.481                                         0722.446.352

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *