fbpx
ALEX C. PETRUȚ, în primii 30 la TOR DE GÉANTS!

ALEX C. PETRUȚ, în primii 30 la TOR DE GÉANTS!

 

Începută Duminica aceasta, la ora 11.00 (ora României), cursa-monstru Tor des Géants care îngenunchează chiar și pe cei mai rezistenți alergători, a ajuns la ziua a 4-a de desfășurare și a trecut de 70 de ore în acest moment. Startul a fost luat de 867 de alergători, dar până acum s-au retras un sfart dintre ei (206 concurenți, mai exact). Alergarea montană de 330 de kilometri dintr-o singură bucată este nevoie să se încadreze în 150 de ore, în tot acest interval atleții având libertatea de a-și gestiona după propria strategie orele de odihnă. Pe lângă lungimea cursei, ceea ce o face și mai greu de abordat este uriașa diferență de nivel: 24.000 de metri.

La start s-au aliniat 4 români, din care au rămas în cursă numai 2, Tibi Ușeriu retrăgându-se la km 81 din cauza unei infecții în gât, iar Bogdan Iovu renunțând după 151 de km.

Alex C. Petruț merge excelent în continuare și până acum a ales să doarmă foarte puțin… A parcurs deja 239 km și cea mai mare parte din diferența de nivel – aprox. 21.787 de metri din cei 24.000 ai cursei.

Se simte bine, arată bine, are timp să posteze mai des ca noi pe facebook, face filme, poze, dă like-uri, face glume cu fanii 🙂 Îi ținem pumnii să o ducă tot așa.

Acum este pe locul 27 și se îndreaptă spre Cuney (numărul lui de concurs este 1021).

Cornel Buliga continuă și el să urce poziție cu poziție în clasament, fiind acum pe locul 113. A trecut de Gressonay, se îndreaptă spre Champoluc, a alergat 206 km din traseu, având o diferență pozitivă parcursă până acum: 18.594 m, (numărul lui de concurs este 1013). Se pare că a decis să se odihnească mai mult (a prins chiar și o bucată de 9 ore de somn).

Și el arată bine și are timp de cugetări filosofice, pe care le-am preluat și le publicăm în acest articol.

“Cugetari (filozofice) de pe muntele Grand Paradiso!

La ceva timp de la start, demonul ala competitiv din mine (care de obicei face o treaba foarte buna) m-a pus sa compar distanta parcursa cu cea ramasa. Desi alergam de cateva ore nu facusem nici 10% din total.

Lesne de inteles ca ma pastea pesimismul si uite asa am ajuns pe “culmile disperarii” (all Hale Cioran :)) )

M-am luptat cu sus-numitul demon cale de 7-8km dar in final l am biruit.

Mi-am adus aminte ca in urma cu ani buni de zile mergeam cu cineva cu masina de la Suceava la Bucuresti – 450km. Ca sa treaca timpul mai usor, soferul, a zis ca pana la Bucuresti avem de “mancat” 9 felii de 50 km. Prima e la Draguseni, a doua la Roman, etc.

Eh, cu TDG e mai complicata treaba. Se aseamana mai degraba cu un pocal mare cu o otrava (adica alergarea) dulce-amara. Amara cand o bei si devine mai dulce dupa ce o digeri, atat de dulce incat mai vrei – da dependenta.

Din moment ce beam cu zor si nu se vedea deloc cum scade, m am gandit sa impart “otrava” asta in 7 pahare de aprox 50 km fiecare – distanta intre posturile mai importante. Si asa, ma gandesc doar la paharul din fata mea. “Ajunge zilei necazul ei”

Odata pusa tara la cale au plecat grijile si am putut sa mi vad in liniste de cursa si sa admir peisajele Paradisului.

Daca bei prea repede otrava te paste DNF ul. Spaima oricarui alergator dar si dulce cantec de sirena. Atat de dulce si imbietor incat tare greu e sa ii rezisti. Si cum in cazul nostru nu merge solutia lui Ulise nu ne ramane decat sa ne turnam multa ceara in urechi. Eu sper doar ca am destula.

Asa cum in sec. 18-19 se consuma in anumite cazuri otrava in cantitati moderata pentru imunizare, asa trebuie sa ne imunizam si noi.

Din cauza unor accidentari in ultima vreme nu am avut cum sa ma imunizez desi am prins mult gustul acestui drog. Beau totusi cu grija si sper sa ajung pana la capat. Paharul de azi a fost cel mai otravit (54km – 6000m+)

Nu stiu cum arata Paradisul. Dante l a descris foarte frumos mai ales ca este redat prin ochii frumoasei Beatrice.

Totusi desi uneori durerile prin care am trecut aduc mai degraba aminte de Purgatoriu, aleg Paradisul parcurs in primii 150km. Are niste peisaje superbe, imposibil de redat in cuvinte.

That’s it! Gotta go ’cause the night is dark (pe bune) an full of terrors (mii de metri diferenta).

Winter (cut-off time) is coming and if I wanna escape I have to Ruuuun!!!

May the Force (God, the driving Force of the Universe, Gea, Thor – ca tot vb de TDG, and anyone who s out there and can give a hand in this situation) help us and may we all be GIANTS in the end!”

 

Rezultatele în timp real se pot urmări aici:

http://live.tordesgeants.it/

 

Despre retragerea sa, Tibi Ușeriu a scris pe pagina susținătorilor de pe facebook:

“Tor de Geants 2017 m-a îngenuncheat din nou exact când eram cel mai încrezător în forma și antrenamentele mele.

E ironică povestea. N-am răcit la -50 de grade la Cercul Polar, în schimb m-a făcut praf o amigdalită infectată la un final glorios de vară. Mi-am zis că nu mă poate împiedica o răceală severă. Mi-am zis că doar n-o fi ea mai rea ca blocajul renal de anul trecut. Și uite că s-a întâmplat. A trebuit să fiu rațional și să mă retrag din cursă.

Există în viață câteva lecții pe care ne încăpățânăm să refuzăm să le învățăm și să ni le asumăm cum se cuvine:

  1. nu controlăm lucrurile, deși tare mult ne-ar plăcea 2. corpul ne poate trăda când ne e lumea mai dragă, deși nu ne-o dorim defel 3. avem nevoie de eșec, de ratare, fiindcă cele mai importante lucruri de acolo le învățăm, nu din coronițe, premii și mângâieri pe creștet. 4. smerenia în exces n-a făcut rău nimănui, niciodată, oricât de dureros ar fi drumul care trece către ea. 5. numai de jos te poți ridica cu adevărat, deși nimeni nu își dorește să ajungă acolo.

Vă mulțumesc tuturor pentru încredere, empatie, susținere. Vă mulțumesc pentru mesaje. V-am simțit lângă mine.

E vremea să privim din nou înainte. Dictonul rămâne valabil: Până la capăt! Și succes băieților rămași în cursă. Tibi.”

 

Tocmai s-a stabilit și câștigătorul cursei, care a înregistrat, de asemenea, și un record oficial de concurs: JAVI DOMINGUEZ, din Spania, cu un timp de 67 ore 52 de minute și 15 secunde.

Pe locul 2 a venit câștigătorul TDG de anul trecut, OLIVIERO BOSATELLI, cu un timp mai bun cu 6 ore față de cel înregistrat anul trecut, 69 de ore, 16 minute și 19 secunde.

Recordul anterior al cursei fusese stabilit în 2013, de către spaniolul Iker Karrera, 70 de ore 4 minute și 15 secunde.

 

DESPRE TOR DE GÉANTS

Aflat pe lista celor mai 5 dificile curse de alergare din lume, Tor des Géants a ajuns anul acesta la ediția cu numărul 8, urmând să aibă loc între 10 și 17 Septembrie. Alergarea montană de 330 de kilometri dintr-o singură bucată este nevoie să se încadreze în 150 de ore, în tot acest interval atleții având libertatea de a-și gestiona după propria strategie orele de odihnă.

În afară de lungimea cursei, dificultatea acesteia este sporită și de enorma diferență de nivel: 24.000 de metri. Cei care fac calcule rapide afirmă adeseori că e ca și cum ai urca de 3 ori pe Everest – diferența e că nimeni dintre cei care urcă pe Everest nu pleacă de la nivelul mării. Deci nu e ca și cum ai urca “doar” de 3 ori pe Everest, ci poate de 6-7. Concurenții aleargă permanent la altitudinea de peste 2.500 de metri, cel mai înalt punct al traseului fiind situate la altitudinea de 3.300 de metri.

Concursul a luat naștere după o idee a lui Cyril Fondeville, un alergător francez, organizator și promotor de curse extreme în zonele cele mai fascinante și dificile din lume și face parte din proiectul 5Legends, care include 5 dintre cele mai dificile curse de anduranță de trail din lume. Toate au lungimea traseului de peste 300 de km și au loc pe suprafețe foarte diferite (nisip, stâncă, stepă, mlaștină, gheață), la temperaturi între +40° și -50°. Însă cea mai mare încercare pentru concurenți o constituie privarea de somn, care le slăbește multora rezistența psihică.

Pentru TDG, anul acesta, organizatorii au confirmat participarea alergătorilor din mai bine de 67 de țări. Sunt prezenți la concurs peste 100 de alergători din Asia, dar se înregistrează și participări inedite, precum Sudan sau… Brunei.

 

Un articol de: Eliza Nițescu

Foto: Adelin Udeanu, Cornel Buliga, Alex C. Petruț, Tibi Ușeriu

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *