fbpx
Alex C. Petruț, micul gigant

Alex C. Petruț, micul gigant.

Primul finisher român la Tor des Géants în 2017!

 

A venit la Tor des Géants din curiozitate și pentru a-și testa limitele. Alex Cosmin Petruț a luat startul TDG Duminica trecută (10 Septembrie) și a avut nevoie de 98 de ore, 48 de minute și 33 de secunde pentru a finaliza Tor des Géants, alergarea montană de 330 de kilometri, cu peste 24.000 de metri diferență de nivel. De fapt, în dreptul tuturor finisherilor din acest an, cifrele arată la fel: 339 km, cu 30.908 m diferență de nivel.

Alex Petruț este alergătorul care reușește cea mai bună clasare a unui român în această cursă, dintre toate participările (prima oară s-a participat la această cursă din partea României în 2013). “Nu știu ce se poate întâmpla pe parcursul a 330 km, dar cu siguranță mă voi emoționa, voi plânge, mă voi lupta cu mintea și somnul, voi avea timp să stau mai mult cu mine”, declara Alex Cosmin Petruț pentru SUNT ÎN FORMĂ înainte de începerea cursei. După toate aparențele, a avut parte de toate acestea.

Alex nu a alergat niciodată mai mult de 170 de km, lucru care s-a întâmplat în 2016, la UTMB, când a realizat cel mai bun timp dintre toți alergătorii români: 32 de ore și 53 de minute.

Anul acesta a alergat mai bine de 3.000 de km, peste 500 de km fiind alergați doar în 5 concursuri de ultra: Eiger Ultra Trail (101 km), Transylvania 100k (100 km), Madeira Island Ultra Trail (MIUT, 115 km), Transgrancanaria (125 km), Via Maria Theresia (80 km).

Chiar de la începutul TDG, Alex a fost încrezător în șansele sale, mai ales că cel care câștigase cursa anul trecut (Oliviero Bosatelli) a avut același palmares legat de cea mai lungă distanță parcursă – 170 de km la UTMB.

Parcursul său la Tor des Géants a fost unul impecabil, Alex poziționându-se de la începutul cursei în primii 100 de concurenți, iar după primele ore chiar în primii 50. După prima zi de concurs, Alex a fost constant în primii 30 de concurenți. A terminat cursa pe poziția 24, realizând cea mai bună clasare a unui român la Tor des Géants în toți cei 5 ani de prezență a României la concurs.

“Nu am abandonat niciodată o cursă, iar dacă vreodată voi avea dubii, nu mă voi prezenta la start”, își definește Alex Cosmin Petruț în doar câteva cuvinte principala strategie / poziționare de cursă. Principiul său a funcționat până la capăt și a îndurat tot greul cursei cu stoicism, până la traversarea liniei de finish.

Alex a fost susținut la finalul cursei de către Adelin Udeanu, la rândul său un alergător excelent, iar filmul realizat de Adelin cu finishul lui Alex poate fi vizionat aici:

 

Iată și un scurt istoric al prezenței alergătorilor români la TDG:

 

2013

Șerban Chiurlea

Corin Zinz

 

2014

Adrian Toma

 

2015 (an în care cursa a fost oprită)

Adrian Toma

Viorica Henry  (reprezentantă a Moldovei, dublă cetățenie)

Tiberiu Ușeriu

Cosmin Andrei Coca

 

2016

Tiberiu Ușeriu

Adrian Grigore

Daniel Mușat

Adrian Toma

Viorica Henry  (reprezentantă a Moldovei, dublă cetățenie)

Interviul cu Adrian Toma și Viorica Henry după cursa din 2016, poate fi urmărit aici:

http://radiocluj.ro/2016/10/18/2-romani-au-terminat-cel-mai-greu-maraton-montan-din-europa/

 

2017

Alex C. Petruț (finisher, locul 24, timp 98:48:33)

Corneliu Buliga (finisher, locul 71, timp 110:05:14)

Bogdan Iovu (retras la km 151)

Tiberiu Ușeriu (restras la km 81)

 

Anul acesta, câștigătorul cursei este JAVI DOMINGUEZ, din Spania, care s-a clasat pe prima poziție cu un timp de 67 ore 52 de minute și 15 secunde, acesta fiind de altfel și un record oficial de concurs.

Pe locul 2 a venit câștigătorul TDG de anul trecut, OLIVIERO BOSATELLI, cu un timp mai bun cu 6 ore față de cel înregistrat anul trecut, 69 de ore, 16 minute și 19 secunde.

Recordul anterior al cursei fusese stabilit în 2013, de către spaniolul Iker Karrera, 70 de ore 4 minute și 15 secunde.

La feminin, prima clasată a fost Lisa Borzani, lcoul 11 la general și prima poziție la feminin, cu un timp de 89:40:24.

DESPRE TOR DE GÉANTS

Începută Duminica aceasta, la ora 11.00 (ora României) TDG este cursa-monstru care îngenunchează chiar și pe cei mai rezistenți alergători. Startul a fost luat de 867 de alergători, din care s-au retras aprox. 300. Alergarea montană de 330 de kilometri dintr-o singură bucată este nevoie să se încadreze în 150 de ore, în tot acest interval atleții având libertatea de a-și gestiona după propria strategie orele de odihnă. Pe lângă lungimea cursei, ceea ce o face și mai greu de abordat este uriașa diferență de nivel: 24.000 de metri.

La start s-au aliniat 4 români, din care au rămas în cursă numai 2, Tibi Ușeriu retrăgându-se la km 81 din cauza unei infecții în gât, iar Bogdan Iovu renunțând după 151 de km.

Aflat pe lista celor mai 5 dificile curse de alergare din lume, Tor des Géants a ajuns anul acesta la ediția cu numărul 8, urmând să aibă loc între 10 și 17 Septembrie. Alergarea montană de 330 de kilometri dintr-o singură bucată este nevoie să se încadreze în 150 de ore, în tot acest interval atleții având libertatea de a-și gestiona după propria strategie orele de odihnă.

În afară de lungimea cursei, dificultatea acesteia este sporită și de enorma diferență de nivel: 24.000 de metri. Cei care fac calcule rapide afirmă adeseori că e ca și cum ai urca de 3 ori pe Everest – diferența e că nimeni dintre cei care urcă pe Everest nu pleacă de la nivelul mării. Deci nu e ca și cum ai urca “doar” de 3 ori pe Everest, ci poate de 6-7. Concurenții aleargă permanent la altitudinea de peste 2.500 de metri, cel mai înalt punct al traseului fiind situate la altitudinea de 3.300 de metri.

Concursul a luat naștere după o idee a lui Cyril Fondeville, un alergător francez, organizator și promotor de curse extreme în zonele cele mai fascinante și dificile din lume și face parte din proiectul 5Legends, care include 5 dintre cele mai dificile curse de anduranță de trail din lume. Toate au lungimea traseului de peste 300 de km și au loc pe suprafețe foarte diferite (nisip, stâncă, stepă, mlaștină, gheață), la temperaturi între +40° și -50°. Însă cea mai mare încercare pentru concurenți o constituie privarea de somn, care le slăbește multora rezistența psihică.

Pentru TDG, anul acesta, organizatorii au confirmat participarea alergătorilor din mai bine de 67 de țări. Sau fost prezenți la concurs peste 100 de alergători din Asia, dar se înregistrează și participări inedite, precum Sudan sau… Brunei.

 

Un articol de: Eliza Nițescu

Contribuitori: Adrian Toma, Dinu Iancu, Emanuel Guralivu

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *