fbpx
3, 2, 1… începe 7500!

3, 2, 1… începe 7500!

 

Împătimiții alergărilor dincolo de limită sunt în ajunul Crăciunului alergării montane. Cum așa? Păi… e simplu. Pe 14 Iulie ia startul MARATHON 7500, cursa care la proba lungă are un traseu de aproape 100 de km (trackul dat de organizatori pe site măsoară 99.6 km) și o diferență pozitivă cumulată de nivel de… 7500 de m, acesta fiind și indicatorul care dă numele concursului.

Competiția are 2 probe:

Hobby – lungime traseu: 45 km, diferență pozitivă de nivel: 3700 m, timp limită: 14 ore, start: 15 Iulie

Elită – lungime traseu: 90 km, diferență pozitivă de nivel: 7500 m, timp limită: 35 ore, start: 14 Iulie, ora 6.00 AM

Anul acesta la startul celor 2 probe s-a înscris un număr record de echipe, 236.

De câțiva ani, organizatorii furnizau rezultatele din fiecare punct de control scriindu-le pe hârtie, apoi comunicându-le taberei de bază care le introducea manual în baza de date. Din 2016 există un sistem automat dezvoltat InHouse de voluntarii 7500, Adrian Ber și Mihai Santa, care înglobat în infrastructura Time-it, va oferi rezultate live din fiecare punct de control pe parcursul concursului.

Echipa favorită a concursului este cea compusă din Robert Hajnal și Andrei Preda. Robert se află la a treia participare la 7500, rezultatele sale din anii anteriori fiind:

2015: Hobby Masculin, Locul I : Ciucas X3 Team no 1 – Robert Hajnal  – Bogdan Damian

2016: Elită Masculin, Locul I: SportGuru-BCR Compressport UT – Hajnal Robert  – Stroescu Daniel – (timp: 16:05:14)

Pentru anul acesta, echipa Preda-Hajnal și-a propus un nou stabilirea unui nou record al cursei, cu un timp sub 15 ore. Ca aproape înainte de fiecare cursă importantă de alergare, Robert și-a așternut gândurile într-un articol:

http://roberthajnal.ro/blog/2017/07/12/cuvant-inainte-maraton-m7500/

Mai mult, Robert este înscris anul acesta la ambele probe, atât la Elită, cât și la Hobby. La proba Hobby, Robert va participa alături de Alexandra Bălășanu. “Alexandra aleragă foarte bine și avem șanse la podium”, a spus Robert pentru SUNT ÎN FORMĂ.

Printre favoriții probei de Elită se mai numără:

Echipa formată din Cosmin Podariu și Bogdan Iacob, care anul trecut a concurat în aceeași formulă, ocupând locul II.

Echipa formată din Pepi Tilea ȘI Gheorghe Blajiu, care anul trecut a concurat în aceeași formulă, ocupând locul III.

Echipa formată din Adelin Udeanu și Corneliu Buliga, care anul trecut a concurat în aceeași formulă, ocupând locul IV.

 

Ia startul 7500, tot în proba de Elită și Andrei Szell, singurul finisher român în 2017 al Ultrabalton, un concurs de alergare extremă de 220 de km din Ungaria. Este la prima sa participare la 7500 și a ales să concureze împreună cu Claudiu Belețoiu, aflat la cea de a 4-a participare la 7500. “Claudiu va fi jumătatea care are experiența traseului, acumulată de la participarile anterioare, iar eu am să fiu motorul echipei noastre”, a spus Andrei. Echipa are și o cauză nobilă pentru care aleargă, campania IN MEMORIAM ERIK GULACSI, organizată de Asociația TOTUL ESTE POSIBIL, pentru care se pot face donații prin platforma Galantom, aici.

Ca și la edițiile anterioare, organizatorii au pregătit medalii hand-made. Medaliile le obțin numai finisherii, iar medaliile rămase la final sunt distruse, cei care nu reușesc să termine cursa putând primi doar bucăți din acestea, pentru a-și aminti că au o afacere de rezolvat pe viitor 🙂

Noi le ținem pumnii tuturor celor aliniați la start și revenim cu noutăți în timp real de la fața locului. Toate veștile despre cum evoluează lucrurile în teren vor fi postate pe pagina de facebook SUNT ÎN FORMĂ, așa încât dacă nu ați făcut deja acest lucru, merită să dați like & follow, pentru a primi notificările instant.

 

Cei care vor să guste din atmosfera de concurs de la 7500 pot urmări:

  • filmul oficial al ediției din 2015, aici
  • material documentar Carpe Diem realizat de Marius Popescu în 2013, aici (partea I) și aici (partea a II-a)

 

DESPRE COMPETIȚIE

MARATHON 7500 – EDIȚIA A IX-A (2017)

Clubul Pentru Protecția Naturii și Turism Brașov (CPNT) organizează, în perioada 13-16 Iulie 2017, a IX-a ediție a Marathon 7500 – o competiție care presupune parcurgerea unui traseu marcat integral în Munții Bucegi, cu o diferență de nivel pozitivă de aproximativ 7500 de metri și cu o lungime de aproximativ 90 de km, într-un timp limită de 35 de ore, alături de un coechipier.

Pentru cei descurajați de aceste caracteristici există și secțiunea Hobby, care presupune “doar” 45 km cu o diferență de nivel de “doar” 3700 m, al cărui timp maxim de parcurgere este limitat la 14 ore.

Marathon 7500 este, în primul rând un concurs montan, care traversează doar trasee turistice marcate, neexistând marcaje suplimentare decât acolo unde situația o impune.

În al doilea rând, este un “sport” de echipă: feminin, mixt sau masculin sunt categoriile de echipe, iar alegerea coechipierului se poate dovedi de cele mai multe ori, mai importantă decât pregătirea fizică sau psihică.

Linia de Start/Finish va fi lângă sediul Salvamont Peștera.

 

Un articol de: Eliza Nițescu

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *