fbpx
29 de gânduri de la Andrei Roșu

29 de gânduri de la Andrei Roșu

sau care este legătura dintre alergare, nutriție, obiective și agenda zilnică

 

Astăzi am urmărit un interviu live cu Andrei Roșu pe BIZI LIVE TV. Pentru că informațiile oferite de Andrei au fost foarte valoroase și ne-am și luat notițe în timp ce am urmărit materialul, am considerat util să le împărtășim celor care apreciază articolele realizate de SUNT ÎN FORMĂ.

Dacă te numeri printre aceia care nu știu cine este Andrei Roșu (pe scurt, atlet de anduranță), îți enumerăm 3 dintre cele mai importante realizări ale sale:

  • primul român care traversează înot Canalul Mânecii;
  • finalizarea 6633 Arctic Ultra (o cursă de alergare de 566 km, la Cercul Polar – cursa a terminat-o împreună cu Vlad Tănase, fiind prima oară când se a avut loc un finish de echipă în istoria cursei);
  • traversarea Mării Negre într-o ambarcațiune cu vâsle, ocazie cu care stabilește un nou record mondial (traversarea a fost realizată în echipa Atlantic4, ca parte din antrenamentul pentru Atlantic Challenge, traversarea Oceanului și implicit o cursă de 5.000 de km).

Dacă deja ți-a fost stârnită curiozitatea, pentru a afla mai multe despre Andrei, poți accesa aici site-ul său.

Iată, așadar, câteva dintre ideile pe care le-am notat în timp ce am urmărit acest interviu:

  1. Momentele dificile sunt trecătoare. Dacă ai în mintea ta această mantră, poți realiza lucruri foarte mari. Și o noapte la Polul Nord trece, și răul de mare trece.
  2. Cu cât alegi obiective mai transformaționale, cu atât înseamnă că aceste obiective sunt mai bine alese.
  3. Nu mai cred demult în motivație. Oamenii sunt motivați de cele mai multe ori de lucrurile negative. Când te duci la medic și îți spune că dacă nu te lași de fumat mori, te lași o perioadă. Motivația ține doar câteva zile, până când uiți. Motivația te ajută să începi. Chiar și motivația pozitivă, când te duci la un eveniment de dezvoltare personală.
  4. Noi ne facem liste uriașe de obiective. Ceea ce iar nu este funcțional. Amintește-ți cum de Revelion ți-ai propus o mulțime de lucruri, lucruri pe care ți le-ai mai propus și în anii anteriori. Și refaci liste mai vechi. Ajungi la o listă mare, scrisă pe unde apuci. Apoi îți trece euforia, iar când te uiți la listă și vezi cât e de lungă, abandonezi. Ca strategie, este bine să acorzi un trimestru fiecărui nou obiectiv.
  5. Noi avem mania “totul sau nimic”. Ori nu fac sport deloc, ori mă duc și stau ore întregi la sală, până mă epuizez și abandonez.
  6. Nu subestima impactul lucrurilor mărunte. Gândește-te la exemplul bombonelelor de Tic-Tac. Par inofensive, însă dacă vei mânca 5 astfel de bombonele pe zi, în câțiva ani ajungi să iei în greutate zeci de kilograme.
  7. Noi repetăm aceeași zi de mii de ori și numim acest lucru viață.
  8. Fă mici schimbări zilnic – urcă scările din firma unde lucrezi!
  9. Lista scrisă de obiceiuri te ajută – ce nu e scris, zboară.
  10. Când îți fixezi obiective mari, ți se schimbă și metoda de lucru. Spre exemplu, în vânzări, strategia mea a fost să abordez grupurile de firme, astfel încât dacă activam o companie, automat ajungeam și la restul companiilor din grup.
  11. Un pont bun pentru activitatea de vânzare telefonică este abordarea asistentei directorului unei companii (știe programul, știe cum să-l abordeze etc).
  12. Oamenii funcționează pe o piramidă a alimentelor întoarsă: dimineața mănâncă puțin spre deloc, la prânz mult, iar seara, ca recompensă – mănâncă cel mai mult. Asta duce la efectele: dimineața nu îți e foame, la prânz te apucă foamea și mănânci ceva ce nu te ajută, iar seara ți se face foame din nou. Dacă schimbi piramida și mănânci mult dimineața, moderat la prânz și puțin seara, lucrurile se schimbă în bine.
  13. Sportul te ajută în a ți se face foame dimineața. Când vii de la mișcare, îți este foame cu siguranță. Deși știm toți că trebuie să mâncăm dimineața, nu facem asta…
  14. Când îți pui ceva în farfurie, trebuie să te întrebi: mă ajută asta la obiectivele pe care le am eu de atins? În acest moment se schimbă și gusturile, deoarece creierul tău va refuza să mănânci lucruri nefolositoare.
  15. Eu nu cred în diete. Și în alimentație este vorba de obiceiuri. Obiceiul te ajuta să îți duci la bun sfârșit obiectivele, nu motivația. Nu ai nevoie de motivație ca să faci un duș. Acest lucru se poate aplica și pentru alimentație.
  16. Noi ne așteptăm să mâncăm de nota 5, dar să avem sănătate de nota 10.
  17. Îmbătrânești în momentul în care te lauzi că faci sport.
  18. Oamenii când încep construirea agendei, nu încep cu lucrurile din plan personal. Agenda trebuie să arate cum vrei să arate fiecare zi.
  19. De la 5 la 7.30 ar trebui să fie timpul tău, pentru că nu te deranjează nimeni la acea ora. E important să te culci devreme. Un somn de calitate este cel de la 10 la 12 noaptea.
  20. Nu te culca având burta plină! Somnul tău va fi profund afectat.
  21. Când știi ca la birou nu te așteaptă un maldăr de lucruri, poți dormi liniștit.
  22. Nu vei mai avea parte de timpul tău la altă oră, după 7-8 dimineața. Se trezesc copiii, mergi la birou, nu mai ai timp de instrospecție. Cu cât amâni sportul și îl muți spre seară, cu atât apare ceva. Iar seara, chiar dacă nu apare nimic în programul tău, pentru a face sport la acea oră sacrifici timpul pe care îl poți petrece cu familia, timp care nu este reversibil.
  23. Eu am împărțit ziua în 3 – timp personal (dimineața, de la 5 la 7.30), timp profesional (la mijloc) și timp cu familia (seara, după 18.00). A le amesteca înseamnă a lucra la laptop în timp ce ești pe o bandă de alergare, având copiii în cârcă. Nu funcționează.
  24. Eu personal evit să programez întâlnirile în prima parte a zilei, când energia mentală este cea mai ridicată – noi suntem ființe diurne, așa ne-am construit de-a lungul a milioane de ani. Avem o energie foarte bună până la 10.00-11.00 dimineața. Dacă știi că ești evaluat sau te evaluezi în funcție de anumite proiecte, mănâncă broasca dimineața (fă activitățile cele mai importante și mai dficile din proiectele respective), pentru că vei vedea că ziua decurge mult mai puțin stresant.
  25. Creierul nostru percepe ca lucruri de făcut tot ceea ce este pe o raza mai mică de 1 m în jurul tău. Iar stresul apare când creierul percepe că are mai mult de 10 taskuri de făcut.
  26. Problema noastră este că noi începem mereu de mâine sau de Luni. Dacă vrei să realizezi ceva, începe acum.
  27. Alergarea îți aduce câștiguri cu care rămâi toată viața – dacă înveți să respiri într-un anumit fel, asta îți rămâne toată viața.
  28. În afacerea mea, eu am externalizat tot – design, web, integrare cu sistem de plată. Poți face și tu aceste lucruri, dar pierzi mult timp.
  29. Se spune că oamenii bogați au bani și oamenii prosperi au timp. Iar timpul este distribuit democratic pe planetă. Chiar și la catering câștigi timp – în loc să faci tu acea mâncare, o comanzi.

Acestea sunt cele 29 de lucruri care ni s-au părut suficient de importante încât să le împărtășim cu cititorii SUNT ÎN FORMĂ.

Pentru mai multe lucruri interesante, îți recomandăm să urmărești întregul material aici și să extragi ideile importante pentru tine. În cadrul emisiunii Antreprenoriat și Startup, Andrei Roșu a făcut și o super ofertă celor care își doresc să se înscrie în cea mai mare comunitate de alergători din România, 42krosu, un program de pregătire de 4 luni în vederea alergării unui maraton. El a oferit exclusiv pentru comunitatea BiziLive TV un cod de reducere în valoare de -75% pentru înrolarea în program (BIZI75).

Andrei Roșu a mai menționat că România este mult în urma altor state avansate în ce privește fenomenul alergării (în 2015, 12% dintre americani terminaseră o cursă de alergare, în timp ce procentul în România era de 0.02%). Prin acțiunile sale, Andrei Roșu își dorește să contribuie la dezvoltarea comunității de alergători din țara noastră, motiv pentru care a lansat mai multe programe pregătitoare, precum și o aplicație pentru alergare ce poate fi instalată pe telefonul mobil (și pe care cei care achziționează programul 42krosu o primesc automat la înscrierea în program).

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *